Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Letečtí záchranáři nacvičovali na Trutnovsku záchranu osob z nepřístupného terénu

Uprostřed týdne absolvovali letečtí záchranáři ze základny Kryštof 6 Hradec Králové, dvoudenní výcvik, který byl zaměřen na záchranu osob z nepřístupného terénu. Vydat se museli do náročného terénu na Trutnovsku. Cvičení probíhalo i ve spolupráci s Horskou službou ČR a leteckými záchranáři Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Leteckým záchranářům obvykle vystačí k výcviku speciálních letových činností prostor poblíž základny v Hradci Králové. Tentokrát se ale vypravili do skalního útvaru v oblasti Čížkových kamenů, kde jsou i traily. Obojí záchranáře i piloty důkladně prověřilo. Spolu s nimi byli na místě také záchranáři z Horské služby ČR a letečtí záchranáři HZS Královéhradeckého kraje.

Cílem bylo nacvičit zásah ve skalním terénu a vyzdvižení osob ze špatně dostupného terénu. „Transporty horolezců uvíznutých ve skalním terénu, které jsou vynuceny špatnou pozemní dostupností, jsou prováděny za pomoci vrtulníku a tyto zásahy jsou vždy technicky velice obtížné. Každý letecký záchranář je na takovou činnost standardně vycvičen, avšak každý ze zásahů má svá specifika, která je nutné okamžitě řešit.“ Uvedl na facebooku Horské služby Pavel Smejkal, šéfpsovod Horské služby a dlouholetý letecký záchranář Horské služby.

Cvičení se účastnilo šestnáct leteckých záchranářů. Organizace takovýchto rozsáhlých cvičení, je velmi náročná, ale je obrovským přínosem pro všechny zúčastněné záchranáře, kteří spolu úzce spolupracují a komunikují, jak bude řešen transport i postup při zásahu. „Není mnoho situací, kdy bychom pracovali s kolegy z Hasičského záchranného sboru a Letecké záchranné služby Královéhradeckého kraje na jednom laně, a to doslova. Domnívám se, že nám spolupráce velice dobře fungovala a zásahy proběhly s vysokou profesionalitou. Dovoluji si také, touto cestou poděkovat organizátorům z LZS KHK za perfektní organizaci a velice zajímavé modelové situace k řešení." Dodal k části výcviku letecký záchranář Marek Fryš za kolegy z Horské služby.

Ohodnoť článek

Foto ZZS KHK / Jaromír Chalabala | Zdroj ZZS KHK

Štítky terén, okres Trutnov, Královéhradecký kraj, Horská služba České republiky, Hasičský záchranný sbor, Hradec Králové, horská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letečtí záchranáři nacvičovali na Trutnovsku záchranu osob z nepřístupného terénu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.