Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Policie v hradeckém kraji chytne denně zhruba sedm řidičů pod vlivem alkoholu

Policisté v Královéhradeckém kraji každý den chytnou v průměru sedm řidičů pod vlivem alkoholu. Přitom už malé množství alkoholu může řidiče ovlivnit natolik, aby byl nebezpečný sobě i ostatním. Tuto skutečnost potvrdila nedávná silniční kontrola, kterou uskutečnili policisté. Ti zastavili řidičku, která začala být na požádání policistů zmatená a nervózní.

Po podezření z toho, že by mohla být pod vlivem alkoholu, provedli policisté dechovou zkoušku, která potvrdila jejich podezření. Řidička měla v dechu 1,7 promile alkoholu. „Policisté ženě odebrali řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Ženě nyní hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky až roční pobyt za mřížemi, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Případ je řešen ve zkráceném přípravném řízení,“ uvedla na webu policie mluvčí Lucie Konečná

I přesto, že žena svým jednáním nezpůsobila dopravní nehodu, není to vždycky takové štěstí. „I přes veškerou snahu policistů prováděním dopravních akcí a zvýšeným dohledem na pozemních komunikacích není na našich silnicích úplně bezpečno, neboť především řidiči a všichni účastníci silničního provozu musí být ohleduplní a mít společný zájem, a to je snížit počet dopravních nehod na našich silnicích,“ uvedla Konečná.  

Od začátku letošního roku policie v Královéhradeckém kraji přistihla už 750 řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog. Z tohoto počtu jich 144 nadýchalo přes jedno promile a tím se do dopustili trestného činu. 

I zbytkáč může být trestným činem  

Do 0,3 promile se jedná o přestupek s pokutou do 20 tisíc korun a zákazem řízení až na jeden rok. Od 0,3 promile výš jde opět o přestupek. Avšak řidič dostane sedm trestných bodů a k tomu zákaz řízení až na jeden rok. Nad hranici jedné promile už jde o trestný čin.  

Odmítnutí dechové zkoušky je za sedm trestných bodů, pokutu 50 tisíc korun a dva roky bez papírů. 

Takzvaný zbytkový alkohol v souvislosti s řízením je velké téma. Z pohledu zákona však prakticky neexistuje a na řidiče se nahlíží jako na člověka pod vlivem alkoholu. „Pro policii je to přitom alkohol jako alkohol. Nerozlišuje mezi zbytkovým a čerstvým,“ uvedla na webu mluvčí policie Iva Kormošová.    

Zbytkáč je zrádný především v tom, že o něm řidič nemusí vědět. I přesto napomáhá k tomu, aby měl řidič zpomalené vnímání a daleko delší reakce. Snadněji se také může stát, že člověk pod vlivem zbytkového alkoholu přehlédne značku nebo dokonce vozidlo přijíždějící ke křižovatce.   

S větším množstvím alkoholu stoupá i pravděpodobnost dopravní nehody. Do jedné promile stoupá sedmkrát, do 1,4 promile až jednatřicetkrát a nad 1,5 promile je šance dopravní nehody až 128krát větší.    

Například tento týden měla policie velkou bezpečnostní akci zaměřenou na alkohol. Několik hlídek obsadilo hlavní tahy kolem Jičína. Na celkem šesti stanovištích přistihli 16 řidičů pod vlivem alkoholu. Tři další byli pod vlivem drog.  

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky alkohol, policie, Královéhradecký kraj, dopravní nehoda, drogy, akce, bezpečnost, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v hradeckém kraji chytne denně zhruba sedm řidičů pod vlivem alkoholu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.