Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Broumovsko se vrací Svatojiřská pouť, nejdřív se ale uklidí stezka

Broumovsko opět ožije tradiční Svatojiřskou poutí, a to už o nadcházejícím víkendu. Vše odstartuje úklidem poutnické stezky, potom už se rozjede poutní veselí plné zábavy a dobrého jídla.

V Otovicích na Broumovsku se už o tomto víkendu uskuteční druhý ročník obnovené Svatojiřské poutě. Bohatý program bude zahrnovat koncerty, procesí od kostela ke kostelu, tvůrčí dílnu, mši svatou i volnou zábavu pro děti a dospělé. Pouť je určena všem zájemcům a poutníkům z České republiky i Polska.

„S radostí můžeme i letos zvát k sousedskému setkání prostřednictvím Svatojiřské poutě. Po chystání loňského "zkušebního" a možná až nad míru euforicky očekávaného ročníku zbyla hlavně radost z naplnění myšlenky v dnešní době tak potřebného propojování lidí s cílem vzájemné empatie a pomoci. Myslím, že Anna, Kristýna i já vnímáme uvolněnou formu potkávání místních i poutníků vzdálenějších jako podstatný díl skládačky spoluutváření veřejného prostoru. Nyní již s napětím očekáváme predikci počasí a těšíme se na hojnou účast při druhém ročníku znovuobnovené Svatojiřské poutě – z Otovic do Martínkovic,“ říká Štěpán Přibyl.

Poutnický předprogram bude zahájen už v pátek odpoledne úklidem poutnické stezky v rámci Dne Země. V osm večer se pak program přesune do otovické Villy Strooikaas, kde se uskuteční koncerty kapel Kvadrata Supro a Audio Attaché.

Hlavní program startuje v sobotu Svatojiřskou poutí z Otovic do Martínkovic. Poutníci se shromáždí o půl desáté u kostela sv. Barbory v Otovicích, kde zároveň proběhne komentovaná prohlídka kostela. V jedenáct hodin se pak procesí vydá k martínkovickému kostelu sv. Jiří a Martina, kde v pravé poledne proběhne Mše svatá s doprovodem Clari Cantus. Po ní bude následovat vyprávění o pouti s paní Hannelore Erber a tvůrčí dílna na faře Hoprich.  

Odpoledne na všechny zájemce čeká v Otovicích „Na písku“ doprovodný program a volná zábava pro děti i dospělé spolu s hudebním programem a občerstvením. V neděli bude následovat úklid, kde bude vítán každý dobrovolník. Občerstvení zajištěno.

Obnovení dávné tradice se ujaly obce s podporou místních spolků a nadšenců z Martínkovic a Otovic v čele s Annou Smékalovou, Kristýnou Kvapilovou a Štěpánem Přibylem, pro které je význam poutě důležitý zejména v rovině přátelského sousedského setkávání a také v návaznosti na historický kontext přelomu 19. a 20. století.

Svatojiřská pouť je partnerskou akcí Broumova 2028, který kandiduje na Evropské hlavní město kultury. Hlavním tématem kandidatury je myšlenka kreativního poutnictví, které vybízí každého z nás k tomu, abychom aktivně a společně řešili výzvy dnešní Evropy.

Ohodnoť článek

Foto Město Broumov

Štítky pouť, Broumovsko, kostel, Broumov, Polsko, Česko, Den Země, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Broumovsko se vrací Svatojiřská pouť, nejdřív se ale uklidí stezka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.