Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dozorci ve Valdicích měli fyzicky napadat vězně

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm dozorců věznice Valdice kvůli fyzickému napadení dvou vězňů. Uvedla to dnes Česká televize. Případem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle níž dozorci napadli vězně v celách odsouzených v letech 2020 a 2021. Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí šesti dozorcům až pětiletý trest odnětí svobody, dvěma pak trest až deset let vězení.

Podle dozorujícího státního zástupce Lukáše Vodičky byla obžaloba podána 27. března k Okresnímu soudu v Jičíně. Všech osm dozorců čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Dva z nich jsou podle Vodičky stíháni podle přísnějšího odstavce paragrafu trestního zákoníku, a navíc čelí obvinění z přečinu vydírání.

Trestní stíhání proti příslušníkům Vězeňské služby GIBS zahájila v říjnu 2021, veřejnost o případu informovala loni v lednu.

První případ fyzického napadení se podle GIBS odehrál v květnu roku 2020, kdy šest dozorců vstoupilo do cely odsouzeného kvůli provedení prohlídky. "Příslušníci měli vynutit od odsouzeného fyzickým nátlakem sdělení, kde v cele se nacházejí nepovolené věci, a to tak, že měl být udeřen do tváře, měla mu být silným tlakem lámána operovaná noha a měla mu být obtočena jeho ruka okolo krku, a tím vyvíjen silný tlak na dýchací cesty," uvedla loni v lednu mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Dozorci tímto jednáním způsobili vězni podlitiny a škrábance a "dále mu tímto měly být způsobeny přetrvávající záškuby těla," konstatovala inspekce.

Druhý případ se stal v březnu 2021, kdy tři dozorci opět kvůli prohlídce vstoupili do cely jiného odsouzeného. "V cele ho měl fyzicky napadnout dozorce z předchozího případu tak, že do něho měl kopat a šlapat na něj a nejméně desetkrát ho měl zakleknout. Dále měl být udeřen do zadní části hlavy. Dva zbylí dozorci měli celému incidentu přihlížet. Tímto jednáním měly být způsobeny odsouzenému otlaky, hematomy a odřeniny," sdělila mluvčí GIBS.

O prvním případu napadení se inspekce dozvěděla díky oznámení jiného vězně, druhý případ oznámil inspekci příslušný kontrolní orgán Vězeňské služby ČR, dodala Nguyenová. "Věznice Valdice případ po prvotním prošetření vnitřními policejními orgány Vězeňské služby předala GIBS. U nikoho z osmi obviněných dozorců nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby,“ sdělila tehdy Právu mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Věznice ve Valdicích patří k nejtěžším českým káznicím. Odpykává si v ní trest více než tisícovka vězňů, včetně několika doživotně odsouzených.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VSČR

Štítky ČR, kriminalita, věznice, Valdice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dozorci ve Valdicích měli fyzicky napadat vězně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.