Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Přestavba rychnovského špitálu za necelou miliardu odstartovala

Královéhradecký kraj dnes v Rychnově nad Kněžnou oficiálně zahájil šest let připravovanou modernizaci rychnovské nemocnice a stavbu pavilonu urgentního příjmu za 880 milionů korun.

Královéhradecký kraj dnes v Rychnově nad Kněžnou oficiálně zahájil šest let připravovanou modernizaci rychnovské nemocnice a stavbu pavilonu urgentního příjmu za 880 milionů korun. Podle hejtmanství jde o klíčovou investici do rozvoje celého Rychnovska a průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, v níž má závod automobilka Škoda Auto. Od státu má kraj na stavbu dotaci 300 milionů korun, dalších 130 milionů kraj chce získat z evropských dotací.

Zakázku na stavební práce získalo sdružení společností Geosan Group a Strabag, které stavbu provede za 756 milionů korun bez DPH. Zbývající peníze půjdou na zajištění stavby, vybavení a zdravotnické technologie. Pacientům by opravená a rozšířená nemocnice měla začít sloužit v roce 2025.

"Rychnovská nemocnice zajišťuje péči pro oblast s minimálně 80.000 obyvateli a má obrovský význam pro celé Rychnovsko i pro oblast nedalekých Orlických hor. Investice by měla také do budoucna ulehčit zatížení (státní) Fakultní nemocnice Hradec Králové," řekl hejtman Martin Červíček.

Stavbaři si staveniště převzali 17. března a začali s přípravou stavby. "Teď bude následovat zakládání nové stavby pavilonu urgentního příjmu. Budou v něm chirurgická oddělení, zobrazovací metody a také zázemí pro záchrannou službu," uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček.

Vedle toho stavbaři udělají rekonstrukci pavilonu zvaného DIGIP, kde se nachází dětské oddělení, interna, gynekologie a porodnice. Budova urgentního příjmu a objekt DIGIP budou propojené, čímž vznikne jeden víceúčelový celek, který podle hejtmanství zajistí efektivnější provoz celé nemocnice a atraktivní prostředí pro stávající i budoucí zaměstnance.

Součástí stavby bude také nový objekt pro skladování medicinálních plynů a energocentrum. Stavbaři také upraví zpevněné plochy, komunikace a inženýrské sítě. Počítá se i s vybudováním více než 200 parkovacích míst.

Během stavby budou muset pacienti a návštěvníci nemocnice počítat se změnami v parkování. Rozsahu zdravotnické péče se stavba nedotkne.

Rekonstrukce a dostavba nemocnice zapadá do státní šestimiliardové podpory budování průmyslové zóny Kvasiny - Solnice, v níž pracuje kolem 12.500 lidí. Hlavní část státní podpory jde do dopravních staveb, zejména obchvatů.

Zahájení stavby nemocnice přivítala Škoda Auto, která v Kvasinách zaměstnává asi 9000 lidí. "Věříme, že se díky tomu již brzy zlepší jak pracovní podmínky a možnosti lékařského personálu, tak preventivní služby i péče o zdraví místních občanů," uvedl ředitel kvasinského závodu Miloš Halbich.

Státem přislíbenou dotaci 300 milionů korun poskytne kraji ministerstvo pro místní rozvoj. Rozloží ji do dvou let, přičemž kraj obdrží 150 milionů korun v roce 2023 a v roce 2024 zbylých 150 milionů korun. Vybavení nemocnice bude kraj vybírat v soutěži zvlášť. Na tyto náklady by měl získat dotace z evropských zdrojů až ve výši 130 milionů korun. Přes 450 milionů korun zaplatí kraj z vlastních peněz.

Rychnovská nemocnice organizačně spadá pod Oblastní nemocnici Náchod. Kraj má dále nemocnice v Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KU Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, stavby, nemocnice, Rychnov nad Kněžnou, přestavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba rychnovského špitálu za necelou miliardu odstartovala  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.