Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nová storymapa hradeckého muzea mapuje paneláky na Slezském Předměstí

Muzeum východních Čech v Hradci Králové zveřejnilo novou „storymapu“ představující první panelové předměstí v Hradci Králové, a to Slezské Předměstí. Cílem je postupně zmapovat panelovou výstavbu v celém kraji.

Jedním z prvních dílčích výstupů je storymapa, která představuje první panelové předměstí v Hradci Králové, a to Slezské Předměstí. Technologické zajímavosti této lokality, jako jsou prototyp domu HK nebo soustava T06B, je teď možné prohlédnout si ve virtuálním prostoru. „Jde o opravdu zajímavé objekty, které se staly základem pro stavbu panelových domů v kraji, ale i v republice“, popisuje obsah storymapy vedoucí projektu Kristýna Juračková: „Mapa vznikala na základě literatury, fotografií muzea, ale především z fotografií pamětníků a technické dokumentace sdružení vlastníků či bytových družstev. Texty o technologii výstavby jsou doplněny o 3D modely. Díky nim je možné detailně prozkoumat zpracované objekty, pro které muselo být nashromážděno velké množství podkladů zvláště technického charakteru“, vysvětluje Juračková.

Autorům se kromě 3D modelů, a díky nashromážděným datům a práci v terénu, podařilo vytvořit například galerii porovnávacích fotografií, ale také je s jejich pomocí dokumentován běžný život na panelovém sídlišti ve 2. polovině 20. století.  Mapa je dostupná na www.muzeumhk.cz.

V budoucnu je v plánu rozšiřovat množství nashromážděných dat a tvořit další 3D modely. Autoři hodlají rozšířit oblast zájmu na všechna panelová sídliště v Hradci Králové a následně v Královéhradeckém kraji

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Muzea Východních Čech

Štítky Slezské Předměstí, panelový dům, Hradec Králové, muzeum, Muzeum východních Čech, stavba, storymapa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová storymapa hradeckého muzea mapuje paneláky na Slezském Předměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.