Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Hradec bude žádat zachování pošty na největším sídlišti Moravské předměstí

Hradec Králové se bude snažit vyjednat zachování alespoň jedné poštovní pobočky na největším sídlišti Moravské Předměstí. Od České pošty také bude radnice chtít získat data, na základě kterých pošta rozhodla o zrušení sedmi ze 14 poboček ve městě.

Česká pošta chce kvůli úsporám počet poboček v ČR ke konci června snížit o 300 na 2900. Podle vedení České pošty je možné jednat o výměně rušené pošty za jinou, nikoli o snížení počtu rušených poboček..

V Hradci Králové rozhodnutí České pošty dopadne nejvíce na panelové sídliště Moravské Předměstí, které je asi s 30.000 obyvateli největším sídlištěm ve městě i v kraji. Ke konci června by na něm měly skončit všechny tři pobočky a lidé by se zřejmě museli obracet na poštu v sousední čtvrti Malšovice.

"V první řadě chci dostat od České pošty exaktní kritéria a data, na základě kterých rozhodovali. Dosud je nemáme," řekla primátorka Pavlína Springerová. Uvedla, že příští týden by měla mít jednání s pověřeným ředitelem České pošty Miroslavem Štěpánem. Chtěla by s ním jednat o možnostech změn, například o možnosti využití programu Pošta partner.

Prioritou je podle primátorky zachování pošty na Moravském Předměstí. Pokud by Česká pošta s plánem zrušit pošty na sídlišti přišla dříve, mohlo se podle primátorky již hledat řešení a ne problém řešit, až když je vše rozhodnuté. "Efektivní variantou by mohlo například být vytvoření bezbariérové a městskou hromadnou dopravou dostupné pobočky s delší otevírací dobou v obchodním centru Futurum," uvedla.

Zrušení pošt na Moravském Předměstí se podle primátorky zásadně dotkne seniorů a zdravotně postižených. "V lokalitě má Hradec Králové obrovskou koncentraci takzvaných bytů zvláštního určení, je jich asi 530. V nich žijí zejména senioři a lidé se zdravotním postižením. Právě jim se pošta vzdálí a zkomplikuje jim život způsobem, o jakém nemohlo mít vedení České pošty pohledem od stolu ani tušení," uvedla.

Bez znalosti dat, která má pošta, však podle Springerové o výměně rušené pošty za jinou nelze jednat. Současně poukázala na absurditu takového kroku. "Udělali rozhodnutí, že na něj mají data. Ale pak připouštějí výměnu. To popírá logiku jejich konceptu rušení. Samosprávu to navíc staví do nemilé pozice, že by měla měnit jejich zveřejněné rozhodnutí," uvedla primátorka. Dodala, že podmínka tříkilometrové docházkové vzdálenosti je v Hradci Králové jen teorie a v navrženém rušení poboček splněna není.

V celém Královéhradeckém kraji Česká pošta ke konci června zruší 16 poboček. Kromě sedmi v Hradci Králové uzavře po dvou v Jaroměři, Vrchlabí a Náchodě a po jedné v Jičíně, Trutnově a Meziměstí. Většinou jde o větší města, kde je nyní více poštovních poboček.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Česká pošta

Štítky ČR, správa, pošta, Česká pošta, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec bude žádat zachování pošty na největším sídlišti Moravské předměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.