Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ON-LINE: Do hnízda ve Slavětíně nad Metují se vrátil čáp. Hnízdo lidé mohou sledovat živě

První on-line sledované hnízdo v Královéhradeckém kraji už má svého čápa. Jde o hnízdo na sušáku požárních hadic ve Slavětíně nad Metují. Čáp se na Náchodsko vrátil o deset dnů dříve než v minulém roce. V regionu mohou lidé on-line sledovat hned několik podobných hnízd.

„První čáp pod dohledem kamery v Královéhradeckém kraji je tady. Pokud je to Slávek, pak dorazil o deset dní dříve než před rokem,“ uvedl na svém twitterovém účtu meteorolog Tomáš Prouza. Podle jeho dřívějšího vyjádření může za brzký návrat především klimatická změna.  

Podle České ornitologické společnosti bylo ke 13. březnu v České republice obsazeno 57 hnízd. Konkrétně v Královéhradeckém kraji už byl během letošního roku čáp zpozorován například ve Dvoře Králové nad Labem, Jaroměři nebo v Meziměstí.  

On-line sledování hnízd se v posledních letech stalo fenoménem. V minulosti mohli nadšenci sledovat hnízda například v Bohuslavicích, Trutnově, Žirči u Dvora Králové nebo v Mladých Bukách.  

V roce 2021 zaujal veřejnost příběh ptáků z Mladých Buků. Samice Barunka totiž uhořela po dosedu na dráty vysokého napětí a zanechala za sebou teprve několikadenní čtyři čápata a partnera Bukáčka. Bukáček se tak ocitl v neřešitelné situaci – nesměl se od holých mláďat vzdálit, aby neprochladla nebo aby na ně nezaútočil jiný predátor. Jenže v tom případě neměl možnost pro sebe a mláďata shánět potravu. Úlohu druhého čapího partnera nakonec převzali lidé. 

Energetici přesouvají čapí hnízda ze sloupů. Ptáky chtějí ochránit před zraněním elektrickým proudem

Nezvyklá aktivita čas od času zaměstnává pracovníky EG.D. Ze sloupů elektrického vedení musí přesouvat čapí hnízda proto, aby ochránili čápy a jejich mláďata před možným zraněním elektrickým proudem. Aktuálně mají pracovníci EG.D na svém kontě už...

Nejpopulárnějším hnízdem je to v Bohuslavicích 

Na komín v Bohuslavicích se pravidelně vrací Bohunka s Bohoušem. „Právě Bohunka se na komín podniku Kara přesunula z komína pivovaru Krakonoš, kde naposledy vyvedla čápata v roce 2017,“ vysvětlil Prouza.  

Hnízdo, které sledují kamery 24 hodin denně se stalo populárním i za hranicemi okresu. Návrat čapí dvojice každoročně sleduje několik tisíc lidí. Hnízdo má dokonce i svoje vlastní webové stránky. Na nich je počítadlo, kdy se ptáci do Bohuslavic vrátí. Letos se s návratem počítá někdy na přelomu března a dubna.   

Bohuslavické hnízdo je ve výšce 31 metrů a od roku 2014 se v něm (každým rokem) narodilo minimálně jedno mládě; v roce 2014 dvě čápata, 2015 jedno čápě, 2016 dvě čápata, 2017 tři čápata, 2018 tři čápata a v roce 2019 dokonce čtyři čápata. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Rtyně_net

Štítky hnízdo, Slavětín nad Metují, Královéhradecký kraj, okres Náchod, Bohuslavice, komín, Dvůr Králové nad Labem, Pivovar, on-line, webkamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ON-LINE: Do hnízda ve Slavětíně nad Metují se vrátil čáp. Hnízdo lidé mohou sledovat živě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.