Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Energetici přesouvají čapí hnízda ze sloupů. Ptáky chtějí ochránit před zraněním elektrickým proudem

Nezvyklá aktivita čas od času zaměstnává pracovníky EG.D. Ze sloupů elektrického vedení musí přesouvat čapí hnízda proto, aby ochránili čápy a jejich mláďata před možným zraněním elektrickým proudem. Aktuálně mají pracovníci EG.D na svém kontě už devět přesunutých hnízd.

„Společnost EG.D již řadu let spolupracuje s obcemi a ornitology na ochraně ptactva před úrazy elektrickým proudem. Mimo instalace standardních ochranných prvků ve své síti také vytipovává a přemisťuje čapí hnízda ze sloupů nízkého napětí. Během uplynulých let se podařilo vyřešit situaci ohledně devíti hnízd, která se nacházela na Táborsku, Žďársku, Pelhřimovsku a Brněnsku,“ popisuje mluvčí EG.D Lubomír Budný.

Poslední dva přesuny proběhly v minulém roce na jižní Moravě v Sudoměřicích na Hodonínsku a v Přítlukách na Břeclavsku, kde čápi úspěšně zahnízdili a v sezoně vyvedli pět mláďat. „Zároveň se jednalo o první realizace, kde bylo čapí hnízdo přemístěno ze sloupu elektrického vedení na náhradní hnízdní podložku,“ dodává mluvčí.

Letos chtějí pracovníci společnosti EG.D ve spolupráci s ornitology přesunout čapí hnízda a vybudovat hnízdní podložky například v Olešnici na Blanensku či v Řečici u Žďáru nad Sázavou. Během roku 2023 jsou v plánu i transfery čapích obydlí na Jihlavsku a Třebíčsku.

„Celkem by tak do konce roku mohlo být přesunuto dalších šest hnízd. Přemístění hnízd přináší výhody jak čápům, které tím EG.D chrání před možným zraněním elektrickým proudem, tak i energetikům, kteří díky tomu mohou snáze provádět pravidelnou údržbu elektrického vedení,“ uzavírá Budný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EG.D

Štítky hnízdo, EG.D, elektrický proud, sloup, čáp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetici přesouvají čapí hnízda ze sloupů. Ptáky chtějí ochránit před zraněním elektrickým proudem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.