Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Světla, skla, střecha ale i SPZ. Za neočištěné auto od sněhu hrozí až desetitisícová pokuta

Zima se přihlásila o slovo a policie začala kontrolovat, zda před jízdou řidiči dostatečně dobře čistí od sněhu a námrazy svá auta. V posledních dnech se zaměřili především na Trutnovsko a oblast kolem Krkonoš, kde je sněhu o poznání více než například v Hradci Králové. Za nesprávně očištěné auto hrozí pokuta do dvou tisíc korun. Za nečitelnou SPZ dokonce deset tisíc korun.

Povinnost důkladně očistit vozidlo před jízdou ukládá řidičům zákon 361/2000 Sb. V něm doslova stojí: „Řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. A řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na komunikacích.“ 

Při kontrolách policie narazila hned na několik lidí, kteří nařízení nerespektovali. Řidiči se v tomhle ohledu nejčastěji vymlouvají na málo času. Celá řada z nich očistila pouze malý průhled na čelním skle a doufala, že zbytek rozmrzne během jízdy.  

Za nečitelnou SPZ pokuta až deset tisíc 

Zvláštní kategorií je správná čitelnost poznávací značky, kterou je před jízdou také třeba očistit. V tomto případě může řidič dostat pokutu až do výše deseti tisíc korun. Ve hře je také zabavení řidičského průkazu na dobu od šesti do 12 měsíců.  

„Policisté samozřejmě berou ohled, dojde-li k zakrytí registrační značky během jízdy vlivem hustého sněžení,“ uvedl na webu policie mluvčí Lukáš Vincenc.  

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, Hradec Králové, Krkonoše, okres Trutnov, doprava, sníh, námraza, SPZ, pokuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světla, skla, střecha ale i SPZ. Za neočištěné auto od sněhu hrozí až desetitisícová pokuta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.