Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Krkonoších na polské straně hor jsou uzavřeny cesty přes lavinová území

Na polské straně Krkonoš uzavřela správa polského Krkonošského národního parku turistické cesty, které vedou přes lavinová území, například přes lokalitu Biały Jar nebo Kocioł Łomniczki. Jejich aktuální přehled je na webu. V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, vyplynulo z dnešních informací na webu Horské služby Krkonoše. První, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí v české části hor byl poprvé v současné zimní sezoně vyhlášen v pondělí 12. prosince.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno polojasno, 12 stupňů pod nulou a 40 centimetrů sněhu, uvedla Horská služba Krkonoše.

Na hřebenech Krkonoš je podle horské služby 40 až 70 cm sněhu, za posledních 24 hodin napadlo pět centimetrů sněhu a za poslední čtyři dny až 35 centimetrů sněhu za působení severozápadního, severního větru, později větru z jižních směrů. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích, v odtrhových zónách a ve žlabech.

"Sníh napadl na slabou vrstvu námrazy, pod níž se tvoří nestabilní vrstva hranatozrnitého sněhu. Sněhové profily vykazují nízkou stabilitu. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá," uvedl dnes na webu lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

V lavinových katastrech lze očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu. Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kocioł Łomniczki nebo Biały Jar.

V Krkonoších má být dnes zataženo až oblačno, přechodně až polojasno. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus sedmi stupni Celsia až minus čtyřmi stupni.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, Polsko, počasí, rekreace, laviny, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších na polské straně hor jsou uzavřeny cesty přes lavinová území  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.