Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradecký kraj plánuje digitalizaci muzejních sbírek. Muzea vybaví potřebným vybavením

Fotografování, skenování a také fotogrammetrie sbírkových předmětů. Kompletní digitalizaci sbírkových předmětů ve vlastnictví kraje připravilo hejtmanství společně s Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Vyjde na několik desítek milionů a trvat bude následující dva roky.

„Cílem projektu je v horizontu následujících tří let plnohodnotně vybavit všechny krajem zřizované sbírkotvorné instituce základním vybavením pro digitalizaci, jako jsou fotoaparáty nebo skenery. Současně chceme pořídit nové vybavení do nově vznikajícího Digitalizačního centra Královéhradeckého kraje pro oblast muzejnictví při Muzeu východních Čech,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). 

Podle hejtmanství má digitalizace sbírkových předmětů pomoct s jejich evidencí i prezentací pro veřejnost. Má také usnadnit práci badatelům, kteří budou mít přístup k informacím prakticky odkudkoli.  

Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravilo tři projekty, které chce realizovat v následujících dvou letech. Všechny sbírkové předměty ve vlastnictví kraje chce vyfotit a zároveň naskenovat. Celkové náklady se odhadují na 45 milionů korun. Zhruba 20 procent by se mohlo podařit získat z dotace.  

„Oblast digitalizace kulturního dědictví byla dosud velmi opomíjena a vybavení krajských institucí v této oblasti je minimalistické, v oblasti 3D digitalizace nulové. Projekty vznikly po dlouhodobé přípravě na základě zkušeností tuzemských i získaných v zahraničí – Estonsko, Slovensko. Vybavením zajistíme standard těchto činností na mezinárodní úrovni,“ doplnil ve zprávě ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky digitalizace, muzeum, Královéhradecký, kraj, hradecký, sbírka, skenování, fotografování, vybavení, Královéhradecký kraj, Muzeum východních Čech, Martina Berdychová, Východočeši, Petr Grulich, Estonsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj plánuje digitalizaci muzejních sbírek. Muzea vybaví potřebným vybavením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.