Svatomartinské menu v restauracích v centru Hradce Králové podraží zhruba o deset až 15 procent. Některé restaurace hlásí menší zájem o rezervace než loni. Nákupní cena hus je podle provozovatelů restaurací proti loňsku výrazně vyšší. Do zdražení svatomartinského menu se podle nich promítá také růst cen energií a dalších položek.
V centru Hradce Králové se cena hlavního chodu tradičního svatomartinského menu, tedy porce husy, se zelím a knedlíky, pohybuje většinou kolem 500 korun. K hlavnímu chodu si lze z nabídky za samostatnou cenu přiobjednat předkrm, polévku, dezert či mladé svatomartinské víno.
"Proti loňsku jsme museli hlavní chod zdražit o deset až 15 procent. Ten, kdo nabízí porci husy pod 500 korun, úplně nevím, kde ji vzal. Ceny hus šly výrazně nahoru, navíc musíte zohlednit rostoucí ceny energií a podobně," řekl Denis Lorenc z restaurace Potrefená Husa v historickém centru Hradce Králové.
Zájem o rezervace na tradiční svatomartinské menu je podle něj letos slušný, ale loňskému rekordnímu roku se nevyrovná. "O svatomartinské menu byl loni ohromný zájem, lidé na husy stáli fronty, brali si porce i sebou. Nevypadá to letos špatně, ale určitě nebude takový zájem jako loni. Na letošek jsme koupili nepatrně méně hus než loni, budeme doufat, že vše prodáme," řekl Lorenc.
Svatomartinské menu je stále velkým lákadlem také podle majitele hradecké restaurace Šatlava Jana Nechanického. "Zájem je stále stejný, nemyslím si, že by nějak opadal. Zdražení je na denním pořádku poslední měsíc dva u všech položek menu, týká se to tedy i toho svatomartinského. Vstup do surovin a energií je výrazně vyšší, což se promítá i do ceny konečného pokrmu. I u svatomartinského menu bude cena vyšší o deset až 15 procent," řekl Nechanický.
Také v Šatlavě je svatomartinské menu rozděleno do jednotlivých položek, zákazník si může vybrat z hlavních jídel, předkrmů, polévek a podobně. "Klasický hlavní chod svatomartinského menu se bude určitě pohybovat kolem 500 korun," řekl Nechanický.
Nižší zájem o svatomartinské menu hlásí z hradecké restaurace Černý kůň. "Cenu pokrmů zatím kalkulujeme, určitě bude vyšší než loni, odhadem o deset procent. Nemůžeme si dovolit zdražit výrazně, to by k nám lidé přestali chodit. Nějaké rezervace už máme, ale je to slabší než loni. Lidé začali šetřit," řekla majitelka restaurace Černý kůň Renáta Čapková.
Také proto nakoupila méně hus, nechce riskovat, že zbudou. "Cenově máme svatomartinské menu rozdělené po jednotlivých chodech, každé jídlo bude mít svoji cenu. Budeme se snažit, aby hlavní chod - husa, zelí, knedlík - stál okolo pětistovky," řekla Čapková. Pro řadu restaurací jsou svatomartinské oslavy spojené s konzumací pečené husy jedním z nejsilnějších období roku. "Vím, že některé restaurace uvažují o nahrazení husy kachnou, ale to nechci. Svatomartinská husa je tradice, lidé se na ní těší, nechceme je zklamat," dodala Čapková.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.