Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Maskotem Olympiády dětí a mládeže v Krkonoších bude sněhulák. Jak se vám líbí?

Maskotem jubilejního 20. ročníku Olympiády dětí a mládeže 2023 (ODM) bude sněhulák s kulichem. Jeho autorkou je Sabina Barešová ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové. Olympiádu na začátku příštího roku bude hostit právě Královéhradecký kraj. Jak se vám maskot líbí?

„Sněhulák v kulichu vhodně kombinuje prvky vítězného loga, a to zimní čepice – kulichu, který se stane hlavním symbolem ODM v Královéhradeckém kraji. Návrh maskota vzešel z vítězného návrhu soutěže o logo,“ uvedl na webu kraje hejtman Martin Červíček (ODS).  

Jak se vám líbí maskot Olympiády dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji?

Celkem hlasovalo38 čtenářů

Samotné logo olympijských her také vzešlo z návrhu studentů. Těch se sešlo celkem 101. Odborná porota nakonec vybrala to od Antonína Schmieda z trutnovského gymnázia. Symbolem se stala červenomodrá čepice s nápisem „OLYMPIÁDA DĚTÍ A MLÁDEŽE“.  

„Záměrně jsme nechali podobu grafického návrhu loga tak, aby jeho autoři nebyli limitováni technikou tvorby. Důležitý byl originální nápad a myšlenka, nikoliv formát návrhu. Vítězné logo splňuje vše a mě těší, že autorem je žák z naší krajské školy Antonín Schmied," řekl před časem novinářům Červíček. 

20. ročník olympiády dětí a mládeže se bude konat v Krkonoších  

Jubilejní ročník ODM se bude konat především v Krkonoších. I přesto budou muset sportovci do ostatních měst v Královéhradeckém kraji. Samotný zahajovací ceremoniál se uskuteční 22. ledna na zimním stadionu v Hradci Králové.  

Například lyžaři a snowboardisté zamíří po zahajovacím ceremoniálu do Špindlerova mlýna, kde poměří své síly na místních sjezdovkách. Biatlonisté, zimní orientační běžci a také běžkaři vyjedou směrem na Vrchlabí. Pro hokejisty budou připravené dvě haly. Jedna z nich ve Vrchlabí, druhá v Trutnově. Krasobruslaři pak najdou zázemí na zimním stadionu v Nové Pace.   

Špindl ovládnou olympijské kruhy, přípravy v plném proudu

Špindlerův Mlýn se stane centrem zimní Olympiády dětí a mládeže. 23. ledna se tady otevře olympijský dům. V ten se promění vojenská zotavovna Hotel VZ Bedřichov. Přípravy v plném proudu.

„První Olympiáda dětí a mládeže se uskutečnila v roce 2003 v Pardubickém kraji. Za dvacet let existence narostl počet účastníků a také sportů, dokázali jsme tuto akci dostat do povědomí veřejnosti, médií i na obrazovky České televize v podobě živých přenosů,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval

Konkrétně do Královéhradeckého kraje by mělo dorazit zhruba dva tisíce sportovců z celé České republiky. O medaile budou bojovat v celkem deseti sportech. Mimo jiné bude na programu i jedna paralympijská disciplína. V minulosti se her zúčastnila například Ester Ledecká nebo Josef Dostál.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky maskot, logo, Královéhradecký, kraj, sport, Krkonoše, olympiáda, děti, mládež, Špindlerův Mlýn, anketa, olympijské hry, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku, Martin Červíček, Antonín Schmidt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Maskotem Olympiády dětí a mládeže v Krkonoších bude sněhulák. Jak se vám líbí?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.