Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hradci Králové teplo zřejmě zdraží asi o inflaci. Energie má město zajištěné

Cena tepla, které dodává do hradeckých domácností městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, by mohla od ledna vzrůst zhruba o inflaci. Město Hradec Králové má pro sebe a své organizace zajištěný nákup energií i pro zbytek letošního roku i pro celý rok 2023. Červencová meziroční inflace v ČR činila 17,5 procenta.

U tepla se podle náměstka primátora Pavla Marka (ANO) předpokládá nárůst ceny pro rok 2023 "řádově o inflaci". Tepelné hospodářství Hradec Králové teplo nakupuje od Elektráren Opatovice (EOP) se skupiny podnikatele Daniela Křetínského a dodává jej v krajském městě do 24 tisíc domácností. Elektrárny Opatovice vyrábějí teplo z uhlí.

Letos činí cena tepla od Tepelného hospodářství Hradec Králové 610,82 koruny za gigajoule (GJ) včetně DPH. Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů letos činí přibližně 15.270 korun. Při započítání současné inflace 17,5 procenta by účet této domácnosti v roce 2023 vzrostl o asi 2700 korun na úroveň 18.000 korun.

Tepelné hospodářství zásobuje teplem vedle domácností i školy a další veřejné a soukromé instituce. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci Králové je odhadem 80 procent. Do některých lokalit ve městě dodávají teplo přímo Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkurují.

Město má podle Frydrycha i zdroje na případné dorovnání růstu cen energií u svých organizací. Pro letošní rok by na to z rozpočtu mohlo uvolnit až 50 milionů korun a pro rok 2023 by mohlo čerpat z rezervy, která by mohla činit 180 milionů korun. "Z rezerv by měly být bez problémů pokryty potřeby v našich organizacích," řekl Frydrych. Zastupitel Jiří Mašek (ANO) vyzdvihl, že město má energie zajištěné a nemusí řešit problémy s jejich nákupem jako kraje či fakultní nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ri | Pixabay

Štítky ČR, správa, energie, teplo, Hradec Králové, inflace, Elektrárna Opatovice nad Labem, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., Česko, Pavel Marek, Daniel Křetínský, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové teplo zřejmě zdraží asi o inflaci. Energie má město zajištěné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.