Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Během týdne policie v kraji přijala oznámení o 13 podvodech. Škoda je přes tři miliony

Na služebnách po celém Královéhradeckém kraji policie v minulém týdnu přijala celkem 13 oznámení o podvodech. Dohromady podvedení přišli o 3,2 milionu korun. A opět šlo o stejnou písničku. Nejčastěji lidé naletěli při podvodných investicích do kryptoměn, falešném napadení účtu nebo kvůli nepozornosti při otevírání odkazů s falešnou webovou stránkou.

Jeden z největších případů poslední doby řeší policisté v Rychnově nad Kněžnou. Podvedený muž přišel o půl milionu korun. Uvěřil ženě, která mu měla pomoct s výhodným investováním do kryptoměn. Ta mu pomohla vytvořit účet. Nakonec ho donutila vzít si půjčku a peníze investovat. Podvedený ji poslechl. A to i ve chvíli, kdy ho banka upozornila na to, že jde pravděpodobně o podvod.  

I přes varování banky muž přišel o více než půl milionu. Naletěl při podvodném investování

O více než půl milionu korun přišel muž z Rychnova nad Kněžnou. Anglicky mluvící podvodnice mu slíbila rychlé zhodnocení jeho peněz. Ačkoliv ho banka upozornila na to, že jde pravděpodobně o podvod, platbu provedl. Na údajně výhodnou investici si...

Banka nikdy nebude chtít výběr v hotovosti  

Jeden z nejčastějších podvodů poslední doby je napadení účtu. Z banky zavolá pracovník pobočky, který podvedenému oznámí napadení jeho účtu. Kvůli věruhodnosti ho spojil s údajným manažerem pobočky a policistou, který se případem zabývá.  

Cíl je jednoduchý. Přesvědčit volaného, aby vybral veškerou hotovost a vložil ji na zabezpečený účet. Kámen úrazu je v tom, že nejde o virtuální účet partnera banky, ale Bitcoinmat, který podvedenému peníze nikdy nevrátí.  

„Na druhém konci drátu může být kdokoliv. Banka ani policisté případy po telefonu nikdy neřeší. Buď si Vás pozvou na osobní setkání, nebo mají své způsoby ochrany Vašich peněz,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová.  

Neinvestujeme peníze, o které si nemůžeme dovolit přijít  

Takto zní nejzákladnější pravidlo při investování do jakýchkoli komodit. Ani nejlepší makléři nedokážou předvídat, jak se bude trh s akciemi nebo kryptoměnami chovat. Fakticky je tedy nemožné, aby někdo slíbil (a zároveň dodržel) vysoké zhodnocení peněz investicí například do Bitcoinu.  

Při investování by lidé měli používat pouze ověřené aplikace nebo bankovní instituce. Před posláním peněz je důležité vědět, jak daný systém funguje. V tomto ohledu je třeba udělat si vlastní výzkum a nikdy nevěřit třetí osobě.  

„Spousta lidí k tomu má přístup: vložím prachy, rychle vydělám. Za mě je to ten nejrizikovější přístup, který mohou mít. Je strašně důležité vědět, jak a proč ten fundament funguje,“ vysvětluje v jednom ze svých videí Petr Mára, který se kryptoměnám věnuje několik let. Podle jeho názoru má být investice do Bitcoinu dlouhodobá. A i přesto zde není jistota, že se investorovi podaří vydělat. 

Obecné zásady k ochraně osobních dat a peněz:   

  • V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.   
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.   
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.   
  • Nikdy nikomu neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.   
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.   
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.   
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall.   
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky apod.)   

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky podvod, Královéhradecký, kraj, krypto, měna, Hradec Králové, policie, krimi, finance, prevence, investice, Královéhradecký kraj, Rychnov nad Kněžnou, Bitcoin, Petr Mára

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během týdne policie v kraji přijala oznámení o 13 podvodech. Škoda je přes tři miliony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.