Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

I přes varování banky muž přišel o více než půl milionu. Naletěl při podvodném investování

O více než půl milionu korun přišel muž z Rychnova nad Kněžnou. Anglicky mluvící podvodnice mu slíbila rychlé zhodnocení jeho peněz. Ačkoliv ho banka upozornila na to, že jde pravděpodobně o podvod, platbu provedl. Na údajně výhodnou investici si navíc vzal půjčku.

Žena muže kontaktovala s tím, že si založil účet na jednom z portálů určeném k obchodování na burze. Po telefonu mu řekla, že je třeba poslat 250 euro k jeho aktivaci. „Během následujícího hovoru si vyžádala potvrzení dálkového přístupu k jeho počítači prostřednictvím nainstalovaného programu,“ uvedla na policejním webu mluvčí Lucie Konečná. Tím podvodnice získala přístup do jeho osobního počítače a také internetového bankovnictví.  

Pár dní ho nechala investovat podle vlastního uvážení. Zhruba po týdnu mu zavolala znovu a nabídla, že mu pomůže s rychlou návratností peněz. Podvedeného přesvědčila k tomu, aby investoval větší částku. „Muž si měl vzít úvěr a potvrdit platbu, kterou žena zadala,“ uvedla mluvčí.  

V tu chvíli ho kontaktovala jeho banka, že se pravděpodobně jedná o podvod. Díky rychlé reakci se podařilo platbu zablokovat a zastavit. „O několik dní později žena opět volala. Tentokrát ho přesvědčila o tom, že udělal chybu, když peníze neposlal,“ uvedla mluvčí. Muž tak nečekal a peníze poslal znovu. Tentokrát o ně skutečně přišel.  

Na investování se peníze nepůjčují 

Ve světě investic a kryptoměn platí jednoduché pravidlo: investujeme pouze peníze, o které jsme ochotni přijít“. Není vhodné si pro účely investování do akcií, kryptoměn nebo jakékoli jiné komodity peníze půjčovat. Způsob tohoto vydělávání je riskantní a nikdo neumí předem říct, jak daná investice dopadne.  

Právě investování do kryptoměn patří mezi nejnebezpečnější. Například cena Bitcoinu se mění každým dnem. Na konci minulého roku se jeho cena pohybovala kolem 1,3 milionu korun. Dnes je to něco kolem půl milionu.  

„Spousta lidí k tomu má přístup: vložím prachy, rychle vydělám. Za mě je to ten nejrizikovější přístup, který mohou mít. Je strašně důležité vědět, jak a proč ten fundament funguje,“ vysvětluje v jednom ze svých videí Petr Mára, který se kryptoměnám věnuje několik let. Podle jeho názoru má být investice do Bitcoinu dlouhodobá. A i přesto zde není jistota, že se investorovi podaří vydělat. 

Ohodnoť článek

Foto Sergei Tokmakov Terms | Pixabay

Štítky podvod, investice, on-line, podvodnice, podvedený, půl milionu, policie, Královéhradecký, kraj, krimi, peníze, banka, Rychnov nad Kněžnou, Lucie Konečná, Bitcoin, Petr Mára

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes varování banky muž přišel o více než půl milionu. Naletěl při podvodném investování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.