Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Za poslední týden policie v kraji řeší 20 internetových podvodů. Celková škoda tři miliony korun

O počítačové kriminalitě píše Hradecká Drbna pravidelně. Velice často jde o podvodné inzeráty nebo investice do kryptoměn. Během posledního týdne se s podobnými podvody doslova roztrhl pytel. Jen za posledních sedm dnů musí policie v Královéhradeckém kraji řešit dvacítku podobných případů. Jejich celková škoda dosahuje téměř ke třem milionům korun.

„Vždy se bohužel najdou jedinci, kteří i přes veškerá varování podvodníkům naletí. I když policisté počítačové kriminalitě věnují stále větší pozornost, je velmi obtížné vypátrat pachatelé těchto trestných činů,“ uvedla na webu policistů mluvčí Lucie Konečná.  

Při on-line komunikaci nemůže mít člověk nikdy stoprocentní jistotu s kým komunikuje. I když profil na první pohled zná, u klávesnice může sedět prakticky kdokoli. Obzvlášť na pozoru bychom se měli mít ve chvíli, kdy dotyčný napíše sám od sebe. Vždy je třeba ověřit co nejvíce možných informací. 

Podvedený z počátku nemusí vůbec tušit, že se stal obětí trestného činu. Většina lidí si to uvědomí ve chvíli, kdy ztratí přístup ke svým datům na počítači. Popřípadě ve chvíli, kdy z účtu zmizí peníze.  

„A obětí podvodu se můžete stát jak v pozici kupujícího, tak v pozici prodejce, investora s kryptoměnou, výherce nějaké rádoby finanční či věcné odměny, člověka, kterému byl zdánlivě napaden účet nebo třeba podnikatele, co obdrží falešnou fakturu,“ uvedla mluvčí policie.  

Podvodníci vymýšlí stále nové legendy  

Většina podvodníků potřebuje k dokonání trestného činu jednu podstatnou věc – osobní informace podvedeného. Ať už kvůli založení účtu při investování nebo k získání přístupu do internetového bankovnictví. „Nepodlehněte zvýšenému nátlaku a manipulaci podvodníků,“ apeluje policie.  

Při podání trestního oznámení už je většinou pozdě. Podvodníci mají přistup do počítače, internetového bankovnictví, mají osobní údaje a v některých případech i osobní data. V tuto chvíli hraje velkou roli rychlost informací, které podvedený předá policii. Je třeba shromáždit co nejvíce důkazů. Například záznam obrazovky nebo přepis konverzace. 

Obecné zásady k ochraně osobních dat a peněz: 

  • V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví. 
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy. 
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu. 
  • Nikdy nikomu neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače. 
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví. 
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje. 
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall. 
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky apod.) 

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky krimi, internet, podvod, Královéhradecký, kraj, prevence, policie, on-line, internetové bankovnictví, Královéhradecký kraj, Drbna.cz, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden policie v kraji řeší 20 internetových podvodů. Celková škoda tři miliony korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.