Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krkonoše jsou opět o něco čistější. Správci parku nasbírali pět tun odpadků

Krkonošský národní park je díky zhruba dvoustovce zaměstnancům správy parku o něco čistější. Společně se pustili do velkého jarního úklidu. Během něho se z lesů podařilo vynosit pět tun odpadu, který skončil na skládce. Kromě klasických igelitových sáčků se podařilo najít i několik pneumatik.

„Kromě běžných odpadků, jakými jsou plechové či plastové obaly od nápojů, jsme uklidili množství automobilových součástek, zejména pneumatik. Nešvar, který registrujeme v poslední době častěji, než dříve, jsou psí exkrementy zabalené do igelitového sáčku a odhozené do lesa,“ popisuje v tiskové zprávě mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.  

Správa parku se zaměřila na úklid drobných toků na celém území Krkonošského národního parku. A to v rámci Čisté Krkonoše, která se koná dvakrát ročně. Ta má poukázat na zlozvyky návštěvníků, kteří se mají řídit heslem: co do parku přineseš, to si odneseš. „Zatímco přinést si občerstvení do hor není problém, odnést odlehčené prázdné obaly s sebou někteří návštěvníci za samozřejmost nepovažují,“ dodává Drahný.  

Odpadky se v přírodě rozkládají velice pomalu. Například papírový kapesník se rozloží až po jednom měsíci, igelitová taška dokonce po 25. let. Například odhozená plastová láhev bude pod stromem ležet sto let.  

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KRNAP

Štítky KRNAP, Krkonoše, úklid, odpadek, odpadky, čisté, správa, park, ČR, hory, potoky, voda, svačina, turisté, pneumatika, odpad, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonoše jsou opět o něco čistější. Správci parku nasbírali pět tun odpadků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.