Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stará budova nemocnice v Opočně se proměnila v moderní domov důchodců

Královéhradecký kraj nechal přestavět starou budovu bývalé nemocnice v Opočně. Z ní vzniklo nové zázemí pro seniory z nejbližšího okolí. Nový domov důchodců má kapacitu 47 lůžek. Za stavbu, která začala v září roku 2020, zaplatilo hejtmanství 10 milionů korun.

„Služby tu budou poskytovat seniorům, kteří potřebují celodenní pomoc druhé osoby, a tudíž nemohou zůstat ve svém domácím prostředí ani za pomoci rodiny a terénních sociálních služeb. Minimálně polovina klientů budou osoby s Alzheimerovou demencí, což vyžaduje specifickou péči,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). 

Podle dat hejtmanství je v Královéhradeckém kraji téměř 700 seniorů, kteří potřebují služby domovů důchodců bezodkladně. Všech žádostí eviduje kraj téměř tři tisíce.  

„Tato investice byla nezbytná s ohledem na stárnutí populace a vzrůstající zájem o služby pro seniory. Vzhledem k demografické prognóze je nezbytné, aby se kapacita služeb pro seniory dále posilovala a byla zachována dobrá dostupnost pro občany,“ říká hejtman Martin Červíček (ODS). 

Stavba nového domova pro seniory v Opočně začala v roce 2020 a skončila letos na jaře. Během rekonstrukce starého objektu se vyměnila střecha, zateplení a přeložky inženýrských sítí. Kromě toho vzniklo i nové parkoviště pro 23 aut. „Budova má nové rozvody a vznikla zde nová plynová kotelna. Celá budova je řešena jako bezbariérová s evakuačním lůžkovým výtahem, který je schopen provozu i v případě požáru nejméně po dobu 45 minut,“ popisuje náměstek Pavel Bulíček (Piráti). 

Za nový domov důchodců Královéhradecký kraj zaplatil 100 milionů korun. Podařilo se však získat dotaci z ministerstva práce. To poskytlo přes 46 milionů korun. Podle hejtmanství se musí na vybudování dalších domovů seniorů podílet i samotná města. Možnou cestou je společné financování těchto projektů.  

V současné době se v Královéhradeckém kraji dokončuje stavba nových domovů důchodců v Žacléři a Borohrádku.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky nemocnice, domov, seniorů, důchodců, Opočno, Dobruška, služba, sociální, rekonstrukce, stavba, Královéhradecký, kraj, domov pro seniory, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, Východočeši, Martin Červíček, ODS, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stará budova nemocnice v Opočně se proměnila v moderní domov důchodců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.