Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

PŘEHLED: Kdo bude příštím primátorem Hradce Králové?

Komunální volby do zastupitelstev měst a obcí se letos budou konat v pátek 23. a v sobotu 24. září. Ačkoliv to žádná z politických stran oficiálně nepotvrdila, boj o primátorské křeslo v Hradci Králové začal. Řada politických uskupení už dokonce představila svého kandidáta. Jejich přehled nyní přináší Hradecká Drbna.

Miroslav Hloušek (ODS)

Prvního lídra na křeslo primátora v Hradci Králové představila Občanská demokratická strana. Stal se jím současný ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek.  

Hloušek by mohl ve vedení města vystřídat současného primátora za ODS Alexandra Hrabálka. Předseda hradecké rady ODS Pavel Staněk to označil za změnu, která musí přijít zevnitř strany. „Máme-li být uvěřitelní, srozumitelní a volitelní, musíme v tom případě nabídnout skutečně zcela nová jména," napsal v první polovině března Staněk novinářům.  

Pavlína Springerová (koalice TOP 09 a HDK)

Kromě prvních lídrů kandidátek vznikají také první koalice. Jedna vzešla ze spojení TOP09 a Hradeckého demokratického klubu. Číslem jedna na společné kandidátce je prorektorka Univerzity Hradec Králové a hradecká zastupitelka Pavlína Springerová. 

Při podpisu koaliční smlouvy Springerová odsoudila současné vedení a uvedla, že město musí být vedeno plně funkční koalicí. Co nyní není. „Hradec Králové potřebuje velký impuls, který ho posune k dalšímu rozvoji,“ uvedla Springerová při podpisu.  

Jana Šandová (ANO)

Druhou kandidátkou na primátorské křeslo krajské metropole je krajská zastupitelka a předsedkyně místní organizace Jana Šandová, která se stala jedničkou kandidátky hnutí ANO. V současné době pracuje ve zdravotnictví.  

„Zaměříme se na služby pro občany a dlouhodobé vize, například v oblasti kultury, životního prostředí. Máme jasný cíl. Posunout Hradec Králové zase o kus dál,“ řekla novinářům Šandová. V roce 2018 ANO volby v Hradci Králové vyhrálo se ziskem 24 procent hlasů. 

Adam Záruba (Změna a Zelení)

Lídra své kandidátky představila i koalice Změna pro Hradec a Zelení. Stal se jím současný zastupitel a člen rady města Adam Záruba. Podle jeho slov není cílem koalice dobít primátorské křeslo. Za úspěch bude považovat alespoň stejný výsledek jako v posledních komunálních volbách v roce 2018. Tenkrát uskupení získalo 6,84 procenta.  

Adam Záruba vede kandidátku pravidelně. Jedničkou byl v roce 2010, 2014 i v roce 2018. „Náš program má hned několik hlavních bodů. Stěžejní je například úspěšné dokončení územního plánu. Nesmíme zapomenout na životní prostředí a bydlení. To je v Hradci Králové problematické,“ potvrdil Záruba.  

Pavel Vrbický (Piráti)

Svou jedničku už mají i hradečtí Piráti. Do boje o nejvyšší posty ve vedení města posílají současného opozičního zastupitele Pavla Vrbického. I on má v plánu zaměřit se na nejpalčivější témata. Jedním z nich je bydlení pro mladé, které je v Hradci Králové nedostačující.  

„Za čtyři roky v zastupitelstvu jsme dobře poznali fungování radnice. Jsme připraveni za Hradec spolupřevzít zodpovědnost, a kromě dostupného bydlení daleko více prosazovat ekologickou dopravu nebo inovativní a moderní vzdělávání,” uvedl ve svém prohlášení Vrbický.  

Kdo by v současné době vyhrál komunální volby v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo515 čtenářů

Kolik politických uskupení se v Hradci Králové bude ucházet o hlasy voličů zatím není jasné. Při posledních komunálních volbách bojovalo o 37 křesel 13 stran a hnutí. Před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO, které získalo 23,82 procenta hlasů. Na druhém místě byl Hradecký demokratický klub s 15,66 procenty. O třetí a čtvrté místo s deseti procenty se dělilo ODS s Piráty. 

Volební systém komunálních voleb patří mezi nejsložitější  

Volby do obecních zastupitelstev se budou konat 23. a 24 září. Volební místnosti budou otevřené v klasických časech od 14:00 do 22:00 a následující den od 8:00 do 14:00.  

Voliče však může překvapit vyplňování volebních lístků. Zatímco při posledních volbách do krajského zastupitelstva voliči kroužkovali, teď budou křížkovat. Svůj křížek mohou lidé udělit buď straně nebo konkrétnímu jménu na kandidátce. Zároveň si ale musí dávat pozor na počet udělených křížků. Těch může být jen tolik, kolik má současné zastupitelstvo členů.  

V tomto ohledu je složitější podpořit pouze jednoho kandidáta na volebním lístku. Je totiž třeba počítat s pořadím kandidátů. To totiž přerozdělí hlasy v případě, kdy volič udělí hlas celé straně nebo koalici. Pokud volič udělí křížek pouze svému favoritovi, připraví tak stranu o nevyužité hlasy.  

Několik týdnů před komunálními volbami Hradecká Drbna přinese podrobné vizitky jednotlivých kandidátů do hradeckého zastupitelstva.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv redakce | Zdroj ČSÚ, ČTK, MMHK, volby.cz

Štítky primátor, Hradec Králové, volby, přehled, Piráti, ANO, ODS, HDK, TOP09, Změna, Zelení, komunální, radnice, zastupitelstvo, lídr, kandidátka, volby 2022, křeslo, komunální volby, Pavlína Springerová, Drbna.cz, ANO 2011, Hradecký demokratický klub, Pavel St

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Kdo bude příštím primátorem Hradce Králové?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.