Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájem o získání zbrojáku v kraji je trojnásobný. Zvětšil se i zájem o odborné střelecké kurzy

Aktuální dění na Ukrajině změnilo celé řadě lidí pohled na ozbrojování veřejnosti. Konkrétně v Královéhradeckém kraji zaznamenala policie více zájemců o vykonání zkoušky ke získání zbrojního průkazu. Až o polovinu také stoupl zájem o nejrůznější kurzy obranné a taktické střelby.

Podle policie je žádostí o vykonání zkoušky odborné způsobilosti zhruba třikrát více než v minulém roce. „Za první tři měsíce roku 2022 přijal Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje celkem 164 žádostí o vykonání zkoušky odborné způsobilosti,“ potvrdil Hradecké Drbně vedoucí Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Daniel Kubín

V roce 2021 bylo v České republice evidováno 308 990 držitelů zbrojních průkazu Tito lidé měli evidováno 950 tisíc legálně držených zbraní. Většina zbrojních průkazů byla vydána mužům. Jde o zhruba 89 procent. 

V současnosti je v našem regionu evidováno celkem 14 624 držitelů zbrojních průkazů. Dá se tedy říct, že zbrojní průkaz má v Královéhradeckém kraji každý osmatřicátý člověk. Držitel zbrojního průkazu však nutně nemusí být majitelem střelné zbraně. Mezi těmito držiteli průkazů jsou také započítáni i lidé, kteří ho potřebují k výkonu povolání. Například strážníci městské policie.  

Zbrojákem to začíná. Další kroky vedou na kurzy taktické střelby  

Podobný zájem evidují i společnosti a odborné instituce, které pořádají různé druhy střeleckých kurzů. Například společnost Hard Task Training se specializuje na střelecké kurzy pro veřejnost i členy ozbrojených složek. Za posledních několik týdnů stoupl zájem o jejich služby až o 200 procent. 

„K dnešnímu dni máme přihlášených nebo už odučených zhruba tři tisíce lidí. Běžně tento počet míváme až koncem roku. Nyní jsme ho dosáhli na začátku dubna,“ potvrdil jednatel společnosti a instruktor Zdeněk Charvát. Podle jeho slov se kurzů účastní stále více zájemců, kteří jsou držitelem zbrojního průkazu teprve krátce. 

30 procent jejich klientů dokonce zbrojní průkaz nemá vůbec. „Tito zájemci se jdou něco nejprve naučit nebo si to zkusit. Zjistí, že je to baví a následně si jdou například udělat vlastní zbrojní průkaz,“ potvrdil Charvát.  

Kurzy společnosti se specializují především na dynamickou, taktickou a obrannou střelbu. A to jak pistolí, útočnou nebo odstřelovací puškou či brokovnicí. „Je to úplně něco jiného, než vás učí před zkouškami k získání zbrojáku. Je to více o praxi, bezpečné manipulaci a konkrétních případech. Probíráme nejrůznější situace, učíme se odstraňovat závady a zkoušíme všelijaké scénáře, které by mohli v reálném životě nastat,“ řekl redakci přímo na jednom z kurzů účastník Libor Hladík. On sám má ambici stát se stanovenou zálohou státu. I proto se kurzů účastní pravidelně.  

Zbrojní průkaz nezíská každý  

Získání zbrojního průkazu je v České republice relativně náročná a byrokratická záležitost. Zájemce musí mít lékařské potvrzení, čistý rejstřík, vyplněnou celou řadu papírů a složené testy odborné způsobilosti. Těmi se začíná. Otázek je přes 500 a všechny jdou najít na internetu. Test je složen ze 30 otázek ze zbraňové legislativy, nauky o zbraních a zdravotnického minima.  

Daleko náročnější je praktická část a manipulace se zbraní. „Mnoho žadatelů zkoušku odborné způsobilosti opakuje i několikrát, přičemž nejčastěji nesplní praktickou část zkoušky – bezpečnou manipulaci se zbraní,“ potvrdila před časem redakci mluvčí krajských policistů Magdaléna Vlčková. Bezpečná manipulace je jednou polovinou praktické zkoušky. Druhým úkolem je střelba na pevný cíl.  

Po složení zkoušek může žadatel podat oficiální žádost o vydání zbrojního průkazu. Na jeho vydání má policie dva měsíce. Mezi tím si policisté prověří, zda je žadatel bezúhonný a spolehlivý. Například zda nebyl odsouzen za trestný čin nebo nespáchal některé z přestupků. 

Kategorie zbrojních průkazů v ČR: 

  • skupina A – ke sběratelským účelům 
  • skupina B – ke sportovním účelům 
  • skupina C – k loveckým účelům 
  • skupina D – k výkonu zaměstnání nebo povolání 
  • skupina E – k ochraně zdraví, života nebo majetku 

Se zbrojním průkazem v ruce však stále ještě není vyhráno. Pokud chce mít žadatel doma zbraň, musí získat nákupní povolení. To je vystavováno na každou zbraň zvlášť. Bez toho dokumentu v České republice zbraň legálně pořídit nelze. Výjimkou jsou například takzvané plynovky (kategorie C-I). Tyto zbraně mohou lidé vlastnit bez zbrojního průkazu. Po nákupu je však třeba jejich nabytí policii oznámit. 

Po nákupu zbraně má její majitel deset dnů na registraci. Tu provede na stejném místě, kde vyřídil její nákupní povolení. Tuto zbraň střelec může používat až s platným průkazem zbraně. 

Kategorie zbraní v ČR:  

  • kategorie A – zbraně zakázané 
  • kategorie A-I – zbraně zakázané 
  • kategorie B – zbraně podléhající povolení 
  • kategorie C – zbraně podléhající ohlášení 
  • kategorie C-I – zbraně podléhající odhlášení 
  • kategorie D – zbraně nepodléhající registraci 

Společně s vyřízením nákupního povolení je dobré, nechat si vystavit povolení pro používání nadlimitních zásobníků. Po novele zákona o střelivu a střelných zbraních už je bez těchto dokumentů nelze nakoupit. Nadlimitním zásobníkem se rozumí zásobník na více než 20 nábojů u pistole a na více než 10 nábojů u dlouhé zbraně. Souběžně s ním střelci doporučí vyřídit i povolení pro nákup, nošení a držení střeliva kategorie A-I s řízenou deformací, které jsou při použití v nutné obraně bezpečnější. Mají menší průraznost. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hard Task

Štítky zbraň, zbrojní, průkaz, zájem, ozbrojování, Královéhradecký, kraj, kurz, obranná, taktická, střelba, Ukrajina, ČR, zkoušky, policie, Královéhradecký kraj, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o získání zbrojáku v kraji je trojnásobný. Zvětšil se i zájem o odborné střelecké kurzy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.