Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Fotbalový stadion v Hradci se nejspíš ještě prodraží. Strabag chce s městem jednat o zvýšení ceny

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové je největší investicí města v novodobé historii, na kterou se čekalo 15 let. Stadion má vyjít na 568 milionů korun bez DPH. Cena ale nejspíš není konečná. Stavební sdružení vedené společností Strabag chce jednat s městem o navýšení rozpočtu. Důvodem je výrazné zdražení stavebního materiálu v posledních měsících.

Hradecká radnice obdržela v polovině března dopis od společnosti Strabag, která má stavbu na starost. Ta chce se zástupci města jednat o navýšení ceny stavby, což zdůvodňuje výrazným růstem cen stavebních materiálů v poslední době.

Jde zejména o výztuže, betonové směsi, ocelové konstrukce a materiál potřebný pro technické zařízení budov,“ uvádí v dopise Strabag. Některé klíčové komponenty pro stavbu jsou navíc hůř dostupné nebo nyní na trhu nejsou vůbec.

Rozpočet se dával dohromady v dubnu loňského roku a situace na trhu se podle firmy vlivem mnoha okolností změnila. "Materiály nezbytné aktuálně pro provádění díla zaznamenaly od uzavření smlouvy skokový růst v desítkách a v některých případech dokonce stovkách procent," uvedl Strabag. Podle firmy nebylo možné takovou změnu okolností v době předložení nabídky předvídat.

Strabag chce se zástupci jednat o dodatku ke smlouvě, který by navýšení ceny díla zakotvil. Vycházet by se mělo z metodiky, kterou pro tyto případy vydalo ministerstvo pro místní rozvoj.

Město obdrželo ještě druhý dopis, ve kterém ho firmy provádějící stavbu upozornily i na hrozbu nedostatku pracovníků. Oznámení adresovalo sdružení, které tvoří vedle Strabagu ještě firmy Geosan Group a D&D Elektromont, také správci stavby, firmě Arcadis Czech Republic. Upozorňuje v něm na komplikace spojené s vypuknutím války na Ukrajině. "Oznamujeme vám, že se jedná o událost, která může negativně ovlivnit práce na díle, zvýšit smluvní cenu nebo zpozdit provádění díla," uvedly firmy.

Na jednání zastupitelstva na dopisy od firem upozornil Martin Hanousek (Zelení) z opozice s tím, že zakázka podle něj byla špatně připravená a vedení město k ní zatajuje informace. Dožadoval se zveřejnění zmíněných dopisů, které zastupitelé prý nemají k dispozici.

Podle vyjádření náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy (ODS) jde stavba podle plánu a nikdo nic nezatajuje. „Město obdrželo dopis, ve kterém dodavatelé hovoří o nastalých problémech, které vyplývají z covidové krize a ze změn cen stavebních materiálů. Dodavatel se tedy chce s městem Hradec Králové bavit, jestli tyto podmínky a za jakých dopadů mají vliv na výstavbu fotbalového stadionu," dodal.

Demoliční práce na stadionu začaly loni v dubnu, stavba samotná pak na konci února a nyní tady dělníci betonují tribuny. Stadion by měl být hotový do 28. dubna 2023 a bude splňovat kritéria pro mezinárodní utkání. Zda se to v daném termínu stihne a kolik to bude ve finále stát je v tuto chvíli velká neznámá.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, stadion, fotbal, stavba, investice, město, radnice, Strabag, dopis, cena, pracovník, firma, zastupitelstvo, fotbalový stadion, stavební materiál, ruská invaze na Ukrajinu, Jiří Bláha, Martin Hanousek, ODS, Ministerstv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalový stadion v Hradci se nejspíš ještě prodraží. Strabag chce s městem jednat o zvýšení ceny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.