Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Hradecký kraj vypíše novou soutěž na opravu části Galerie moderního umění

Královéhradecký kraj v nejbližších týdnech vypíše novou soutěž na úpravu části secesní budovy Galerie moderního umění v historickém centru Hradce Králové. Původní tendr vyhlášený loni kraj zrušil kvůli administrativním nedostatkům. Předpokládané náklady na přestavbu dosud nevyužívaných prostor budovy jsou podle něj 39 milionů korun bez DPH, z toho většinu by měla pokrýt evropská dotace.

"Rada kraje původní zakázku na revitalizaci části budovy GMU zrušila v březnu poté, co kraj obdržel stanovisko od Centra pro regionální rozvoj ČR, které mělo k zadávací dokumentaci připomínky. Tyto připomínky kraj zapracuje do nové zadávací dokumentace, a předejde tak riziku možného krácení dotační podpory," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann

Kraj plánoval zahájit práce ještě do konce roku 2023. Hlavní těžiště oprav ale mělo přijít na řadu až v roce 2025. Hotovo by mělo být v roce 2026. "Počítáme s tím, že termín dokončení v roce 2026 se stihne," uvedl Lechmann.

Stavební úpravy se budou týkat především dvou podzemních podlaží budovy, kterým se jakékoli opravy dosud vyhýbaly. Zásadní rekonstrukcí za více než 120 milionů korun podstoupila budova v letech 2014 až 2016. Tato rekonstrukce získala prestižní celorepublikové ocenění Stavba roku 2017.

Galerie působí v prostředí ceněné secesní budovy, která původně vznikla jako palác Záložního úvěrového ústavu v krajském městě. Budova GMU je na Velkém náměstí a vznikla podle projektu architekta Osvalda Polívky v roce 1912.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GMU

Štítky ČR, správa, stavby, GMU, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj vypíše novou soutěž na opravu části Galerie moderního umění  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.