Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nemocnice Náchod by uvítala zdravotnice z řad uprchlíků z Ukrajiny

Krajská Oblastní nemocnice Náchod by měla zájem o kvalifikovaný zdravotnický personál z řad ukrajinských uprchlíků. Chybí jí asi dvě desítky zdravotních sester a desítka dalších zdravotnických pracovníků, jako jsou sanitáři, fyzioterapeuti, porodní asistentky a další. Rychlému přijetí ukrajinských uprchlíků na tyto pozice ale brání legislativa, musí splnit kvalifikační podmínky.

"Proces přijetí občana Ukrajiny na pozici zdravotní sestry je poměrně složitý a zdlouhavý, trvá obvykle půl roku. Pokud by Ministerstvo zdravotnictví ČR své podmínky zjednodušilo, uvítáme to. Momentálně není možné, aby cizinec mohl během několika dní nebo týdnů po příjezdu do ČR začít pracovat v nemocnici jako zdravotník," řekla mluvčí náchodské nemocnice Lucie Chytilová.

V případě pomocného personálu v nemocnicích by to podle ní takový problém být neměl. Tyto profese ale tolik jako zdravotníci nechybí. "Třeba uklízeček nedostatek není. Aktuálně nemáme dokonce žádné volné pracovní pozice pro nelékařský personál," řekla Chytilová.

Náchodská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením zřizovaným Královéhradeckým krajem. Slouží spádové oblasti pro více než 200 tisíc lidí.

Státní Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji, již delší čas zaměstnává 14 ukrajinských zdravotníků.

Válka na Ukrajině vyvolala rozsáhlou uprchlickou vlnu. Zaměstnavatelé v Královéhradeckém kraji zatím nabízejí uprchlíkům z Ukrajiny stovky pracovních míst. Úřad práce uprchlíky oslovuje již v krajském asistenčním centru, které v Hradci Králové funguje od středy 2. března. Většinu uprchlíků tvoří ženy a nabídky práce pro ně jsou podle ředitele královéhradeckého krajského úřadu práce Martina Horáka různého charakteru. Jde například o úklidové práce, ale i o dělnické pozice při pásové výrobě.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, Ukrajina, správa, nemocnice, zaměstnanost, boje, Náchod, uprchlík, zdravotnický pracovník, Oblastní nemocnice Náchod, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Úřad práce České republiky, Česko, Královéhradecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Náchod by uvítala zdravotnice z řad uprchlíků z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.