Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vědcům ze Safari Parku a jich kolegům se podařilo vytvořit dvě nová embrya nosorožce bílého severního

Týmu BioRescue, do kterého patří i vědci ze Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem, se podařilo vytvořit dvě úplně nová embrya bílého nosorožce. Po tomto úspěchu jich mají vědci k dispozici celkem 14. Obě embrya byla zmrazena a v dohledné době čekají na vložení do náhradních samic nosorožce bílého jižního.

Vajíčka se podařilo odebrat během října a ledna samici bílého nosorožce Fatu v rezervaci Ol Pejeta v Keni. Samotná embrya pak vědci vytvořili až v laboratoři Avantea v Itálii. Během osmi zákroků se tímto způsobem podařilo odebrat celkem 119 vajíček. Od roku 2019 z nich vědci získali 14 embryí.  

„Po posledních odběrech byly oocyty (vajíčka, pz. redakce) Fatu letecky přepraveny do laboratoře Avantea v Cremoně v Itálii, kde došlo k jejich dozrání, oplodnění a vytvoření embryí. Obě nejnovější embrya byla vytvořena s použitím spermatu severního bílého nosorožce Angalifu,“ řekl ředitel Safari Parku Přemysl Rabas.  

Větší počet embryí zvyšuje pravděpodobnost narození mláděte severního bílého nosorožce. Cílem týmu BioRescue je pravidelně opakovat odběr vajíček od Fatu a vytvářet nová embrya, dokud to bude možné a zodpovědné s ohledem na zdraví Fatu a šance na úspěch.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Safari Park, BioRescue, embryo, nosorožec, záchrana, vajíčko, odběr, vědci, Afrika, laboratoř, ZOO Dvůr Králové, vejce, Dvůr Králové nad Labem, Itálie, Keňa, Přemysl Rabas, Ol Pejeta, Cremona

Vědcům ze Safari Parku a jich kolegům se podařilo vytvořit dvě nová embrya nosorožce bílého severního  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.