Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem funguje pelikání školka. Chodit do ní bude i mládě z Liberce

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem patří v chovu pelikánů ke světové špičce. Mláďata, která z nějakého důvodu nemohou být po narození v péči svých rodičů, vyrůstají ve speciální pelikání školce, kde se o ně starají ošetřovatelé. Ti je připravují na začlenění zpátky do skupiny. Nyní má školka novou posilu – mládě pelikána bílého, které v rámci spolupráce zoologických zahrad na záchraně ohrožených druhů dorazilo z Liberce.

Kolegové z liberecké zoo nás požádali o pomoc s odchovem nejspíš jediného mláděte, které letos z tamějšího hejna vzejde. My jsme jim samozřejmě vyšli vstříc. To, že bude malý pelikán vyrůstat mezi ostatními ptáky, je pro jeho zdárný vývoj dost důležité,“ řekl zoolog Michal Podhrázský.

Dospělí pelikání v liberecké zoo mláďata zatím neodchovali, a tak se zoologové rozhodli zbytečně neohrožovat osud posledního ptáčete a mládě pod pelikány nepokládat. Raději mládě umístili do Dvora Králové, kde jsou jeho šance na zdárný vývoj mnohem větší. V odchovně Ptačího světa se připojí ke skupině dalších malých pelikánů, kteří se nemohli vrátit pod rodiče.

V zoo vznikla pelákání školka, kde se ptáci připravují na další začlenění do skupiny pod dozorem ošetřovatelů. „Ačkoli zcela upřednostňujeme přirozený odchov, ne vždy je možný. Každé mládě pelikána je ale velmi cenné a ze zkušenosti víme, že vtištění člověka není pro pelikány problém. I lidmi odchovaní ptáci se bez potíží dál zapojují do chovu. Přítomnost dalších ptáčat je však bezesporu při dospívání velmi žádoucí,“ doplňuje Michal Podhrázský.

Jeho tým ošetřovatelů pečuje hned o tři druhy pelikánů – bílé, kadeřavé a africké. Všechny pravidelně rozmnožuje s velkými úspěchy. Každým rokem se ve Dvoře vylíhne kolem dvacítky pelikánů. Například odchovu ohrožených pelikánů kadeřavých dosáhl jako první v zemi, to samé platí pro pelikány africké. Již nechovaný druh – asijské pelikány skvrnozobé – navíc safari park vrátil na Filipíny.

Současná sezona by podle zoologů měla patřit k průměrným. Zatím se vylíhli čtyři pelikáni bílí, tři afričtí a líhne se první pelikán kadeřavý, další vejce se vyvíjejí v líhni. Ptáčata, která se nemohla vrátit pod rodiče, mohou lidé vidět přes velké okno v odchovně Ptačího světa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, zoo, Safari park, pelikán, ošetřovatel, školka, Liberec, Ptačí svět, příroda, ZOO Dvůr Králové, ptáci, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem funguje pelikání školka. Chodit do ní bude i mládě z Liberce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.