Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Některé střední školy v kraji čeká v novém školním roce stěhování

Nový školní rok 2022/2023 přinese v řadě škol zřizovaných krajem strategické změny. Týká se to například Hořické zemědělské akademie, která uvolní prostory v Lázních Bělohrad pro teoretickou výuku oborů novopacké Střední školy gastronomie a služeb. Ve stejném roce Průmyslová škola Otty Wichterleho uvolní prostory v Červeném Kostelci pro některé obory trutnovské Zdravotnické školy. V pondělí to schválili krajští radní.

Změny se od nového školního roku dotknou celkem pěti středních škol, které zřizuje kraj. "Potřebovali jsme stabilizovat krajské školství a dát jasnou vizi, jakým směrem se školy mají ubírat. Rozhodli jsme zachovat Střední zahradnickou školu Kopidlno jako celek a zatraktivnit její obory,“ řekl náměstek hejtmana pro školství a sport Arnošt Štěpánek (Piráti).

Změny budou především logistické. Teoretická výuka oborů Zemědělské akademie a Gymnázia Hořice – střední školy a vyšší odborné školy se od nového školního roku přesune z budovy školy a sportovní haly v Lázních Bělohradě do Hořic. Odborný výcvik zůstane v dílnách v Kotykově mlýně do doby, než se v Hořicích postaví nová hala.

Uvolněné prostory v Lázních Bělohrad pak využije novopacká Střední škola gastronomie a služeb. O tu je v posledních letech větší zájem a škola se tak dostala na hranici svých kapacitních možností. Nové prostory jsou proto nutností. „V první fázi předpokládáme převedení zhruba čtyř až pěti tříd oborů cukrář a kuchař-číšník," uvedl Štěpánek.

Kompletně celá se bude přesouvat Střední průmyslová škola Otty Wichterleho z Červeného Kostelce, a to do sídla školy ve Velkém Poříčí. Naopak do uvolněných prostor v Červeném Kostelci se přemístí některé stávající zdravotnické obory Vyšší odborné školy zdravotnické, Střední zdravotnické školy a Obchodní akademie Trutnov. 

Zdravotnické obory V Červeném Kostelci by měly motivovat uchazeče z blízkého okolí. Zájem o obor je v této oblasti celkem silný. „V této lokalitě je poměrně významná aktivita pečovatelských, charitních a sociálních služeb s dobrou perspektivou pro uplatnění absolventů a jejich praxi," doplňuje Štěpánek. Trutnovská škola plánuje od školního roku 2022/23 rozšířit nabídku vzdělávání o dva nové obory, a to masér ve zdravotnictví a nutriční asistent.

Střední průmyslová škola, Odborná škola a Základní škola Nové Město nad Metují ukončí od školního roku 2023/24 výuku v areálu v Opočně v Nádražní ulici, kde se v současné době vzdělává 85 žáků. Výuka oborů se přesune do Nového Města nad Metují, kde škola využije prostory pro výuku.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, střední škola, školní rok, změna, logistika, obory, gastronomie, Nová Paka, Trutnov, zdravotnická škola, studenti, radní, Červený Kostelec, Lázně Bělohrad, Hořice, Střední průmyslová škola, Česká pirátská strana, Nové Město nad Metuj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé střední školy v kraji čeká v novém školním roce stěhování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.