Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

O víkendu se bouralo. Každá pátá nehoda byla pod vlivem alkoholu

Od pátku 7. do 9. ledna se v Královéhradeckém kraji bouralo hned ve 29 případech. Zarážející však je, že hned pět řidičů bylo pod vlivem alkoholu a jeden na drogách. Svým chováním způsobili statisícové škody.

Na Hradecku řeší policisté hned tři nehody pod vlivem návykových látek. První se stala v pátek kolem deváté hodiny večer. „Osmadvacetiletý řidič osobního vozidla značky Škoda Octavia v Nechanicích nárazem poškodil tři zaparkovaná auta,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Řidič vyvázl bez zranění, ale způsobená škoda se vyšplhala na více jak 330 tisíc korun. Nadýchal 2,2 promile alkoholu. 

U podobných dvou nehod byla policie i v sobotu. Jedna se stala v Chlumci nad Cidlinou, kde řidič nadýchal jedno promile. Druhá pak v Hradci Králové v ulici Piletická. Dechová zkouška u řidiče potvrdila 1,5 promile. Pozitivní měl i test na drogy. Ani jeden se při nehodě nezranil, ale dohromady způsobili škodu za 33 tisíc korun.  

V Trutnově v pátek bourala dvaačtyřicetiletá řidička, která se svým vozem Renault Megane narazila do stromu. Nadýchala dvě promile a s lehkým zraněním skončila v nemocnici. V Horní Radechové narazil řidič s 1,6 promile do opěrné zdi. Způsobil tak škodu za 50 tisíc korun.  

Poslední nehoda se stala v neděli v obci Lupenice na Rychnovsku. Pětadvacetiletý řidič narazil do stromu. Nadýchal 1,8 promile. „Utrpěl lehké zranění, s kterým byl převezen rychlou záchrannou službou do nemocnice. Způsobil škodu za 150 tisíc korun,“ dodala mluvčí.  

Za řízení pod vlivem hrozí hned několik trestů 

V případě, že nadýchá do jedné promile, jde o přestupek. Za ten hrozí od 2,5 do 20 tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok. Přestupkem je i odmítnutí dechové zkoušky nebo testu na drogy. V tomto případě hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od jednoho roku do dvou let. 

Trestným činem už je jízda s víc než jednou promile. V tomto případě hrozí až rok odnětí svobody, peněžitá pokuta a zákaz řízení. V případě, že řidič způsobí pod vlivem nehodu, může jít do vězení na šest měsíců až tři roky. K tomu ještě peněžitý trest a zákaz řízení.  

„Řidiči pod vlivem různých návykových látek nedokáží udržet přímý směr jízdy, řídí agresivně, což se projevuje překročením nejvyšší dovolené rychlosti. Někdy naopak omezují plynulost provozu bezdůvodně pomalou jízdou a stává se, že usnou přímo za volantem“ popisuje Markéta Novotná, koordinátorka BESIP Ministerstva dopravy. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, alkohol, Trutnovsko, Rychnovsko, Hradecké, víkend, drogy, doprava, řidič, policie, statistika, přehled, FOTO, havárie, Královéhradecký kraj, Škoda Octavia, Nechanice, BESIP, Chlumec nad Cidlinou, Hradec Králové, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu se bouralo. Každá pátá nehoda byla pod vlivem alkoholu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.