Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice v Královéhradeckém kraji začínají obnovovat neakutní péči

Nemocnice v Královéhradeckém kraji v souvislosti s poklesem počtu pacientů s covidem-19 v posledních týdnech začaly obnovovat část plánované péče. Čekací doby někde na některé neakutní výkony vzrostly až o měsíce. Nemocnice v kraji začaly postupně omezovat péči loni na podzim poté, co zaznamenaly nárůst počtu hospitalizovaných pacientů s koronavirem.

V Královéhradeckém kraji léčí pacienty s covidem krajské nemocnice, soukromá ve Vrchlabí a státní Fakultní nemocnice Hradec Králové.

"Snahou Fakultní nemocnice Hradec Králové bude co nejdříve neakutní výkony dohnat, bude však záležet na dalším vývoji epidemické situace,“ řekl dnes mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

V krajských nemocnicích je situace různá, například náchodská nemocnice zvládla péči o covidové pacienty bez přerušení elektivní péče. Trutnovská krajská nemocnice zastavila na začátku listopadu péči na centrálních operačních sálech, ambulantní provoz a drobnější zákroky v lokální anestezii pokračovaly dál.

"V krajských nemocnicích se elektivní péče již částečně obnovuje, někde už je plně obnovena. Nejvíce omezené byly ortopedické zákroky a další dlouhodobě plánovaná operativa," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Jak moc se na obsazenosti nemocnic v kraji projeví nakažlivější varianta koronaviru omikron, zatím nikdo z oslovených nechtěl spekulovat. V regionu v poslední době rychle přibývá nákaz variantou omikron. Sekvenační metodou testování bylo dosud v kraji potvrzeno sedm případů omikronu, z toho čtyři z nich tento týden. U více než 90 podezřelých případů v regionu dosud neskončila sekvenace odebraných vzorků. Podle hygieniků jen od úterý do dneška stoupl počet podezření na omikron v kraji o jednu třetinu. Nakažlivější omikron bude v ČR podle Státního zdravotního ústavu dominovat zřejmě už za deset až 14 dní.

Omikron se v hradeckém kraji šíří komunitně. Potvrzeno je sedm případů, podezřelých jsou desítky

Scénáře posledních dní se naplnily. V Královéhradeckém kraji rychle přibývá nákaz koronavirovou variantou omikron. Dosud bylo potvrzeno sedm případů této varianty, z toho čtyři z nich tento týden, dalších devadesát podezřelých vzorků je v procesu...

Počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v Královéhradeckém kraji v posledních dnech opět mírně rostou. V kraji s přibližně 548 tisíc obyvateli bylo včera ráno podle zástupců hejtmanství 140 hospitalizovaných pacientů s covidem, z nich 27 na jednotkách intenzivní péče (JIP). V pondělí 3. ledna ráno se ve všech nemocnicích v kraji léčilo 120 pacientů s covidem a 22 z nich na JIP a před týdnem ve středu to bylo 156 těchto pacientů a z toho 33 na JIP. V pondělí 20. prosince bylo pacientů s covidem v nemocnicích v kraji 216, z nichž 44 vyžadovalo intenzivní péči. V nemocnicích podle zástupců kraje nadále převládají neočkovaní nad očkovanými pacienty s covidem-19.

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji po několika týdnech slábnutí začala stagnovat. Incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě 364, stejně jako v úterý. Před týdnem v úterý činila 391 a před tím 637, 808, 980, 977 a 721. Celostátní průměr byl dnes 368, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, koronavirus, nemocnice, Královéhradecký, kraj, péče, neakutní, COVID-19, Hradec Králové, operace, Královéhradecký kraj, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, pandemie covidu-19, Vrchlabí, Ministerstvo zdravotnictví České re

Nemocnice v Královéhradeckém kraji začínají obnovovat neakutní péči  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.