Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Omikron se v hradeckém kraji šíří komunitně. Potvrzeno je sedm případů, podezřelých jsou desítky

Scénáře posledních dní se naplnily. V Královéhradeckém kraji rychle přibývá nákaz koronavirovou variantou omikron. Dosud bylo potvrzeno sedm případů této varianty, z toho čtyři z nich tento týden, dalších devadesát podezřelých vzorků je v procesu testování. Podle Krajské hygienické stanice se omikron v kraji šíří komunitně.

"Aktuálně evidujeme sedm sekvenačně potvrzených případů varianty omikron, kromě dvou prvních případů není u ostatních žádná vazba na zahraničí. U dalších 93 případů je zatím podezření na omikron na základě diskriminačního PCR. Od úterý do dneška stoupl počet podezření o jednu třetinu," řekla mluvčí hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Vůbec první potvrzený případ omikronu v České republice byl koncem listopadu u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky. I první dva případy omikronu v Královéhradeckém kraji pocházely z rodiny, která se vrátila z Afriky. První záchyt se datuje k 17. prosinci, druhý případ je z pondělí 20. prosince. Nyní se už i v Královéhradeckém kraji tato varianta nemoci šíří komunitně, tedy i u osob, které nepobývaly v cizí zemi nebo nebyly v kontaktu se známým zdrojem nákazy.

Po několika týdnech klesajících čísel nakažených v Královéhradeckém kraji začínají nyní počty pozitivně testovaných stagnovat a předpokládá se, že v následujících dnech budou opět stoupat. Incidence, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě 364, stejně jako v úterý. Nákaza v kraji se podle ministerstva aktuálně nejvíce šíří v okrese Náchod, kde za posledních sedm dní přibylo na sto tisíc obyvatel zhruba 418 nakažených. Následuje Hradecko, Rychnovsko, Trutnovsko a v okrese Jičín bylo zjištěno za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel zhruba 308 nakažených.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, covid-19, mikron, nákaza, komunita, testování, zdravotnictví, nakažení, lékař, nemocnice, hygiena, Krajská hygienická stanice, Afrika, Česko, Liberec

Omikron se v hradeckém kraji šíří komunitně. Potvrzeno je sedm případů, podezřelých jsou desítky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.