Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silvestrovské pobyty ve Špindlu ještě nejsou plné. Na vině není avizovaná obleva, ale úbytek německé klientely

Sehnat ubytování na Silvestra ve Špindlerově mlýně bylo před dvěma lety skoro nemožné už několik měsíců dopředu. Letos je v největším krkonošském lyžařském středisku obsazeno z 80 až 90 procent. Provozovatelé ubytovacích zařízení postrádají hlavně německou klientelu. Na vině není ani tak avizovaná obleva, která má v týdnu přijít, jako spíš protiepidemická nařízení a panující nejistota.

Po mrazivém víkendu se má na horách výrazně oteplit. Přelom roku, což je tradičně vrchol zimní sezony, bude ve znamení spíš jarního počasí. To však prý není ten hlavní problém. "Silvestrovské pobyty nejsou ani tolik o počasí, jako spíše o zábavě, i když samozřejmě zimní počasí na horách k Silvestru patří," řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Podle něj podnikání v turistickém ruchu výrazně poznamenala minulá zimní sezona, která se z důvodu pandemii koronaviru v podstatě nekonala. Kvůli vládním opatřením zůstaly hotely, lyžařská střediska a další služby v zemi zavřené. Letos sice mohou mít otevřeno, ale dodržovat se musí přísná protiepidemická opatření. Mezi hoteliéry stále přetrvává nejistota.

"Nařízení je tolik a mění se tak často, že už nikdo pořádně neví, co platí. Jsou to letos nervy, jaké jsme nezažili. Před Vánoci, jak se opatření měnila, to bylo jako na houpačce, houfně chodila storna, pak rezervace a zase storna,“ řekl Jandura.

Přesto jsou provozovatelé areálů a ubytování ve Špindlerově Mlýně rádi, že mohou, byť v omezeném režimu, fungovat. "S pokorou přijímáme současnou situaci, jsme rádi, že můžeme mít otevřeno," dodává.

Co je ale na ubytovacích kapacitách znát, je úbytek německých zákazníků. „Propad německé klientely je oproti době před pandemií o zhruba 20 až 30 procent. V tuto dobu bychom měli téměř zcela vyprodáno,“ potvrzuje Jandura.

Současná situace změnila trend a na české hory se tak vrací hlavně čeští turisté a Poláci. Velký zájem je letos o pobyty během jarních prázdnin. Není jasné, za jakých podmínek se bude moct lyžovat v Alpách. Lidé nechtějí riskovat, a tak upřednostňují pobyty na českých horách.  

Ohodnoť článek

Štítky hory, Krkonoše, Špindlerův Mlýn, lyžování, sjezdovky, ubytování, Silvestr, obleva, epidemie, kapacita, němci, klientela, sníh, pandemie covidu-19, jarní prázdniny, Alpy, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Silvestrovské pobyty ve Špindlu ještě nejsou plné. Na vině není avizovaná obleva, ale úbytek německé klientely  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.