Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Od ledna si sáhneme hlouběji do kapsy. Zdraží voda, teplo i svoz odpadů

Od ledna si za služby připlatíme. Například voda bude zdražovat ve všech velkých městech kraje. V Hradci Králové a Trutnově zdraží i teplo, v Rychnově nad Kněžnou si lidé zase připlatí za vyvážení odpadů. Co zůstane stejné jsou ceny nájmů v městských bytech a poplatky za psy.

Vodné a stočné se bude od ledna zdražovat ve všech velkých městech kraje, tedy v Hradci Králové, Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Důvodem růstu cen je podle vodáren inflace a potřeba získat peníze na obnovu vodárenských sítí. Ceny se v různých městech liší. Například na Jičínsku si tříčlenná domácnost za vodu připlatí zhruba sto třicet korun za rok, na Trutnovsku až o šest set korun za rok. Nejdražší voda bude v příštím roce opět v Hradci Králové a okolí, kde vzroste o čtyři procenta na 105,44 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Výjimkou z okresních měst je Rychnov nad Kněžnou, kde cena zůstane na 77,47 korunách za metr krychlový vody.

Hradec Králové

Kromě vody si obyvatelé Hradce Králové v příštím roce připlatí i za dálkové teplo. Cena tepla od městské společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové od 1. ledna vzroste o 8,5 procenta. Rodina žijící v třípokojovém bytě zaplatí příští rok v průměru o 1200 korun za rok víc.„Do zvýšení ceny jsme promítli pouze nárůst ceny tepla z Elektráren Opatovice, od nichž teplo pro naše zákazníky nakupujeme“, řekl ředitel Tepelného hospodářství Hradec Králové Jiří Seidler.

Od ledna si lidé připlatí taky za volnočasové aktivity. Zdraží například vstupné do plaveckého bazénu, v průměru o osm procent. Hodina plavání vyjde dospělého na 80 korun, dosud to bylo 75 korun.

V krajském městě mělo v příštím roce razantně zdražit taky jízdné v MHD. Po výhradách části zastupitelů a veřejnosti ale rada města své rozhodnutí o zdražení zrušila. Vedení města o cenách bude ještě jednat. Nové tarify by mohly začít platit od dubna 2022.

Hradecká radnice vzala zpátečku. MHD se od nového roku zdražovat nebude

Před pár dny radnice v Hradci Králové oznámila, že od nového roku zdraží jízdné ve veřejné dopravě. Na mimořádném jednání dnes rada města vzala své rozhodnutí zpět. Proti zdražení se totiž postavilo hned několik zastupitelských klubů. Nesouhlas...

Co se v Hradci Králové prozatím měnit nebude jsou ceny nájmů v městských bytech a stejný zůstane i základní poplatek za vyvážení odpadů. Ten bude jako v roce 2021 činit šest set korun na osobu za rok.

Trutnov

Zdražování tepla se v příštím roce bude týkat i odběratelů tepla od společnosti ČEZ Teplárenská v Trutnově a v dalších lokalitách na Trutnovsku. Místní příští rok zaplatí za teplo zhruba o deset až dvanáct procent víc. Konkrétní ceny tepla pro jednotlivé obce ČEZ zveřejní v lednu. Průměrně si ale domácnost za vytápění a ohřev vody připlatí zhruba o tisíc korun.

Novinkou bude taky zdražení parkovného v centru města. Radnice k tomuto kroku přistupuje po 17 letech, kdy se ceny neměnily, a slibuje si od toho omezení dlouhodobého parkování aut například v památkové zóně, kam spadá Krakonošovo náměstí a přilehlé ulice. Řidiči od prvního ledna zaplatí za první půlhodinu 15 korun místo dosavadních pěti korun. Každá další půlhodina bude za 25 korun místo deseti korun.

Trutnov zdražuje parkování. Řidiči si připlatí o deset až 15 korun za hodinu

Po 17 letech město Trutnov zdraží parkování v centru. Vedení města předpokládá, že vyšší cena odradí majitele aut, kteří zde stojí i několik hodin v kuse. Parkovací lístek v okolí Krakonošova náměstí se prodraží o zhruba deset až 15 korun za...

V příštím roce zůstane ve městě stejný poplatek za vyvážení odpadů, tedy 540 korun za osobu.

Rychnov nad Kněžnou

V Rychnově nad Kněžnou se sice nebude zdražovat voda, cena tady zůstane na 77,47 korunách za metr krychlový, místní obyvatelé si ale připlatí za vyvážení odpadů. Cena se zvedne z dosavadních 650 korun na 750 korun na osobu. "Důvodem jsou dopady zákona o odpadech, který je v účinnosti od 1. ledna 2021," uvedl starosta Jan Skořepa.

Dvůr Králové nad Labem

Ve Dvoře Králové od ledna upravují systém plateb za odpad tak, aby si domácnost mohla lépe zkombinovat četnost svozu s objemem vyvážené popelnice. Radnice se tak snaží co nejvíce snížit množství netříděného odpadu. Domácnost, která zůstane u dosavadního systému, zaplatí o stovky korun navíc.

Jičín

V Jičíně zachovají poplatek za svoz odpadu 552 korun. Po čtrnácti letech se ale radnice rozhodla obnovit místní poplatek z pobytu. Od ledna bude poplatek činit dvacet korun za osobu a každý započatý den.

Náchod

V Náchodě zase zdražilo jízdné. Od změny jízdních řádů platí vyšší cena základní jízdenky v městské hromadné dopravě. Město zdražilo ze 12 korun na 14 korun. Naopak stejná zůstává cena základního poplatku za svoz odpadu, tedy devět set korun na osobu. Dál ale platí, že kdo zaplatí do konce února, bude dál platit sníženou taxu 450 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zdražování, teplo, voda, stočné, svoz odpadu, Královéhradecký kraj, poplatky, inflace, účet, domácnost, odpad, Hradec Králové, poplatek, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Jičín, Dvůr Králové nad Labem, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od ledna si sáhneme hlouběji do kapsy. Zdraží voda, teplo i svoz odpadů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.