Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Trutnov zdražuje parkování. Řidiči si připlatí o deset až 15 korun za hodinu

Po 17 letech město Trutnov zdraží parkování v centru. Vedení města předpokládá, že vyšší cena odradí majitele aut, kteří zde stojí i několik hodin v kuse. Parkovací lístek v okolí Krakonošova náměstí se prodraží o zhruba deset až 15 korun za hodinu.

„Situace na náměstí a v okolních ulicí je v tuto chvíli neúnosná. Máme ověřeno, že velká část aut zde parkuje celý den. Když pak občan jede do centra, aby si v rychlosti vyřídil potřebné věci, nemá kde parkovat, krouží okolí náměstí a v tu chvíli uměle navyšuje frekvenci dopravy v centru,“ řekl starosta Trutnova Michal Rosa (ODS). 

Podle oficiální zprávy města držel Trutnov stejné ceny parkovného od roku 2004. „V porovnání s jinými městy o stejné velikosti, jako je Trutnov, byly některé zóny skutečně velmi levné,“ řekl místostarosta Tomáš Eichler (Piráti). Nový ceník začne platit od 1. ledna příštího roku.  

Zvýšení ceny se odvíjí od místa parkování. Například v památkové zóně, kam spadá Krakonošovo náměstí a přilehlé ulice, dosud řidiči platí za první půlhodinu pět korun a za každou další půlhodinu deset korun. Od Nového roku zde zaplatí za první půlhodinu 15 korunu a za každou další započatou půlhodinu 25 korun.  

V širší zóně kolem Malého náměstí a Nádražní ulice řidiči platili pět korun za každou hodinu. Nově to bude deset korun. Na parkovišti u nemocnice bude první hodina zdarma, každý další za 20 korun.  

Do centra pěšky, na kole nebo veřejnou dopravou  

Rozdílnou cenou parkování chce radnice v Trutnově přimět řidiče, aby využili jiný druh dopravy. Popřípadě, aby nechali své auto na okraji města a do centra přijeli městskou dopravou nebo na jízdním kole.  

„Potřebuje-li někdo zaparkovat své auto na delší časový úsek, ať k tomu využije některé z parkovišť v docházkové vzdálenosti od centra. Jde například o parkoviště u Střediska volného času, U Studny či bezplatné parkoviště u zimního stadionu. Rozhodně nám nejde o zvýšení příjmu do městské pokladny. Je to regulační poplatek, kterým se snažíme ovlivnit situaci s parkováním,“ dodává starosta  

Získané peníze město investuje zpět do infrastruktury. Počítá se například s rozšířením parkovací ploch u nemocnice. Zhruba pětina nákladů bude podle vedení města vynaložena na náklady spojené s výběrem parkovného.  

Trutnovští řidiči budou mít i nadále možnost zakoupení karty s dlouhodobým předplatným. „Stále platí, co platilo dosud, že celoroční předplatné na parkovištích se závorou je významně výhodnější než jednorázový poplatek. Předplacenou parkovací kartu lze zakoupit na Městské policii Trutnov,“ dodává Tomáš Eichler. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Trutnov

Štítky řidič, auto, parkování, doprava, Trutnov, centrum, cena, parkovné, lístek, zdražení, radnice, odradit, Krakonošovo náměstí, Tomáš Eichler, Michal Rosa, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov zdražuje parkování. Řidiči si připlatí o deset až 15 korun za hodinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.