Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nepoučitelný senior jezdí dál pod vlivem. Naposledy nadýchal skoro 2,5 promile

Policie na Trutnovsku řeší sedmašedesátiletého řidiče, který si našel zálibu v řízení pod vlivem alkoholu. Letos v říjnu mu byl zabavený řidičský průkaz, jelikož byl přistižen za volantem poté, co si přihnul. Teď na něj policie narazila znovu, poté co naboural. Nadýchal 2,31 promile.

„Senior na sebe upozornil, když havaroval s červeným vozidlem Mitsubishi. Ve Dvoře Králové sjel vpravo vedle silnice,“ řekla mluvčí policie Šárka Pižlová. Řidičský průkaz předložit nemohl. Ten mu vzala hlídka dálniční policie před třemi měsíci. Řidič navíc odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem krve.  

Nehoda nakonec dopadla nejlépe jak mohla. Nikdo se nezranil a škoda na voze byla odhadnuta na pouhou tisícikorunu. Seniora policie podezírá ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Pokud mu soud prokáže vinu, může až na tři roky skončit ve vězení.  

Konec roku bývá na silnicích rizikový. Osm procent lidí řídí pod vlivem alkoholu

Češi během vánočních svátků mnohem častěji cestují. Více než osm hodin tráví za celé období Vánoc v autě každý čtvrtý Čech, většinou při cestách za rodinou či přáteli. Až osm procent přiznává řízení pod vlivem alkoholu. Vyplývá to z průzkumu...

Tresty za jízdu pod vlivem alkoholu  

V současné době může řidič za jízdu pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky ve správním řízení dostat pokutu od 2,5 do 20 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od šesti měsíců do jednoho roku. Pokud je řidiči naměřena víc než promile, jedná se o trestný čin. V tu chvíli může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Pokud způsobí nehodu, jsou to až tři roky ve vězení.  

„Řidiči pod vlivem různých návykových látek nedokáží udržet přímý směr jízdy, řídí agresivně, což se projevuje překročením nejvyšší dovolené rychlosti. Někdy naopak omezují plynulost provozu bezdůvodně pomalou jízdou a stává se, že usnou přímo za volantem“ popisuje Markéta Novotná, koordinátorka BESIP Ministerstva dopravy. 

Lidské tělo potřebuje přes dvě hodiny na to, aby odbouralo alkohol z jednoho vypitého půllitru desetistupňového piva či dvou decek vína. Doba odbourávání alkoholu je u každého jedince trochu odlišná. Záleží například na tom, zda se jedná o muže nebo ženu, jakou má hmotnost, zda je najedený, vyspalý a zdravý a také na rychlosti, kterou alkohol konzumuje. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, nehoda, alkohol, Dvůr Králové nad Labem, senior, promile, trest, doprava, auto, řidič, okres Trutnov, drogy, Mitsubishi Motors, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Nepoučitelný senior jezdí dál pod vlivem. Naposledy nadýchal skoro 2,5 promile  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.