Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Konec roku bývá na silnicích rizikový. Osm procent lidí řídí pod vlivem alkoholu

Češi během vánočních svátků mnohem častěji cestují. Více než osm hodin tráví za celé období Vánoc v autě každý čtvrtý Čech, většinou při cestách za rodinou či přáteli. Až osm procent přiznává řízení pod vlivem alkoholu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Nextbase.

Závěr roku tradičně patří na silnicích k rizikovým. U mnoha řidičů kvůli hektickému období a současně zhoršeným povětrnostním podmínkám výrazně stoupá stres za volantem. To vše se stupňuje při delších cestách.

Češi podle průzkumu cestují během Vánoc v rámci Evropy nejvíce. Na cestách tráví v tomto období takřka čtvrtina tuzemských respondentů více než osm hodin. Naopak nejméně času za volantem tráví o Vánocích Nizozemci, více než osm hodin cest v autě uvedlo pouze 11 procent dotázaných.

Spolu s tím roste riziko řízení v nepříznivém počasí. Právě měnící se podmínky na cestách, jako jsou kluzké silnice a sníh, jsou největší obavou až 63 procent českých řidičů. Kromě stavu vozovky byla pro 27 procent respondentů největším problémem mlha, zatímco pro osm procent řidičů je v zimě největší komplikací dřívější západ slunce a s tím související špatná viditelnost. Více než polovina tuzemských motoristů se podle průzkumu obává i chování ostatních řidičů, kteří neuzpůsobí řízení podle aktuálního počasí a podmínkám na silnici. Následují obavy z opilých řidičů (26 procent).

I proto se průzkum zaměřil na jízdu pod vlivem alkoholu. Tu během Vánoc přiznalo v Česku osm procent respondentů, častěji muži. S tímto výsledkem patřilo ovšem Česko v mezinárodním srovnání k nejlepším zemím. Nejvíce řidičů pod vlivem alkoholu usedá za volant ve Franci (27 procent) a ve Spojených státech (24 procent).

Průzkum se uskutečnil letos na přelomu listopadu a prosince. V Česku se ho zúčastnilo 1014 respondentů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky automobilová, společnost, Vánoce, průzkum, alkohol, pod vlivem, ČR, silnice, Česko, Evropa, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Konec roku bývá na silnicích rizikový. Osm procent lidí řídí pod vlivem alkoholu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.