Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Zdravotníci a záchranáři v kraji řeší stále vyšší počet necovidových případů. Další nárůst čekají v zimě

Zdravotnická záchranná služba a nemocnice v Královéhradeckém kraji se mohou v zimních měsících dostat pod značný tlak. Přibývá zásahů u covidových pacientů, přičemž neklesá akutní necovidová péče. Kraj proto připravuje další kapacity mimo nemocnice, které by jim měly odlehčit.

"V žádném případě nevoláme po uzavření lyžařských středisek, i když by nám to pomohlo. Jen upozorňujeme na možné komplikace, které by mohly nastat," řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta.

Pro Královéhradecký kraj je specifický efekt horských středisek, kdy v lyžařské sezóně objem akutní úrazové péče strmě roste, což vede k dalšímu zatížení nemocnic. Do regionu zasahují Krkonoše s velkými lyžařskými středisky, rušno bývá v zimě také v areálech Orlických hor.

"V předchozích epidemických vlnách jsme sice více jezdili ke covidovým pacientům, ale bylo to částečně kompenzované tím, že jsme měli méně ostatních pacientů. V předchozích vlnách se lidé paušálně stranili zdravotní péče, báli se volat záchranku, báli se chodit do nemocnice, aby se nenakazili. To nám pomáhalo, teď je to ale jiné, a to ještě nezačala zimní sezona na horách," řekl Seneta.

Už v listopadu podle něj zdravotničtí záchranáři v kraji meziročně zaznamenali nárůst počtu výjezdů k akutním necovidovým stavům. "V současné vlně jsme jen za listopad odvezli do nemocnic o 300 až 400 pacientů více, přestože jsme přivezli o 150 covidových pacientů méně než loni. Znamená to, že jiná akutní necovidová péče roste, vracíme se na čísla před pandemií, a to ještě nejsou hory. Za jeden den jsme schopni vygenerovat jen z Krkonoš z oblasti Trutnovska 20 až 30 pacientů, které někdo musí v nemocnici ošetřit. Tohle loni nebylo, hory byly zavřené," řekl Seneta.

Minulá zimní sezona byla výjimkou kvůli uzávěře, zimní střediska byla v provozu jen několik dní. S podobnou uzávěrou se nyní nepočítá. Navíc kvůli opatřením proti šíření nákazy v alpských zemích se očekává větší zájem o lyžování na českých horách. "Náraz na nemocnice v kraji, až se rozjedou hory v součtu s covidovými pacienty, může znamenat velký problém," řekl Seneta.

Kraj proto také přichystal plán překládání necovidových pacientů do jiných zařízení na doléčení, aby odlehčil nemocnicím, a s dalšími institucemi o výpomoci jedná. Necovidoví pacienti jsou překládání na doléčení například do léčeben pro dlouhodobě nemocné v Opočně a v Hradci Králové, do Levitova centra následné péče Hořice, do krajských ozdravoven nebo do soukromého zdravotnického zařízení společnosti Vividus East ve Dvoře Králové nad Labem.

Posilou zdravotnickým záchranářům v Krkonoších pro nadcházející zimní sezonu bude nová posádka, která by měla do měsíce začít vyrážet z nyní vybavované nové výjezdové základny zdravotnických záchranářů v Temném Dole na Trutnovsku. Po zahájení jejího provozu se výrazně sníží dojezdové časy do některých horských středisek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, správa, koronavirus, rekreace, záchranná, hory, Královéhradecký, nemocnice, pacient, zima, Královéhradecký kraj, Krkonoše, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, okres Trutnov, Léčebna dlouhodobě nemocných, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotníci a záchranáři v kraji řeší stále vyšší počet necovidových případů. Další nárůst čekají v zimě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.