Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejoblíbenějším státním zámkem v kraji je Hrádek u Nechanic. Návštěvnost neovlivnila ani pandemie covidu-19

Hrádek u Nechanic je mezi návštěvníky nejoblíbenějším státním zámkem v Královéhradeckém kraji. Zatímco ostatním památkám ve správě Národního památkové ústavu letos návštěvnost klesla, na Hrádek dorazilo naopak víc lidí než v předešlých letech. Vyplývá to z údajů poskytnutých územní památkovou správou na Sychrově.

Návštěvnost památek loni i letos negativně ovlivnila pandemie koronaviru. V listopadu a prosinci loňského roku byly památky uzavřené, což se na číslech návštěvnosti odrazilo. Pokles zájmu ze strany návštěvníků hlásí například zámky Náchod, Opočno, Ratibořice a hospitál v Kuksu.

Z hlediska návštěvnosti byl letošní rok slabší, návštěvníci upřednostňovali objekty hradního typu, kde se mohli pohybovat bez roušek, či zámecké areály a parky. Opatření nám přinesla snížení počtu návštěvníků na prohlídkách," uvedla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Výjimku tvoří zámek Hrádek u Nechanic, který měl za letošních prvních deset měsíců návštěvnost o něco vyšší než za celý loňský rok. Ostatní čtyři památky ve správě NPÚ zaznamenaly pokles návštěvnosti. Nejrazantnější rozdíl, pokles o třicet šest procent, zaznamenal zámek v Ratibořicích. Tady počítají ztráty i kvůli rušení velkých akcí inspirovaných Babičkou od Boženy Němcové. „Sezona to byla jiná, byla lidsky náročnější, museli jsme, stejně jako v jiných odvětvích, rychle reagovat na změny, zajistit provoz i v době nemocí," uvedl Miloš Kadlec, ředitel územní památkové správy NPÚ na Sychrově.

Kvůli pandemii zrušil zámek v Ratibořicích plánované akce do konce roku

Státní zámek Ratibořice na Náchodsku ruší všechny akce naplánované do konce roku 2021 v areálu Národní kulturní památky Babiččino údolí. Důvodem je sílící epidemie koronaviru a opatření proti šíření nákazy. Jde o první památku v kraji ve správě...

Složitá situace se ale dala využít i k pozitivním změnám. Kasteláni využili omezení provozu k opravám či údržbě parků. Například na zámku v Opočně pokračují práce na obnově druhého patra, které památkáři chtějí zpřístupnit příští rok. Celkově se změna v interiérových instalacích týká čtyřiceti místností a návštěvníky čeká nové pojetí prezentace zámku. V nadcházející zimě je v plánu odbahnění Zlatého potoka v zámeckém parku a odstranění padesáti suchých stromů.

Památky se s poklesem návštěvnosti, a tudíž i tržeb potýkají již druhým rokem i kvůli zkrácené sezoně. Hlavní sezona letos začala až v červnu, běžně to bývá v dubnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hrádek u Nechanic, zámek, návštěvnost, tržby, pandemie, otevírací doba, sezóna, památky, ztráta, ekonomika, opravy, Hrádek, pandemie covidu-19, Národní památkový ústav, Sychrov, Zámek Opočno, Ratibořice, Náchod, Božena Němcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejoblíbenějším státním zámkem v kraji je Hrádek u Nechanic. Návštěvnost neovlivnila ani pandemie covidu-19  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.