Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Historická budova nádraží v Převýšově zachráněna. Obec se zavázala k jejímu pronajmutí

1 236 občanů podepsalo během krátké doby petici za záchranu prvorepublikové nádražní budovy, která by měla padnout k zemi kvůli plánované modernizaci železniční tratě z Prahy do Hradce Králové. Dlouhá vyjednávání jsou nyní u konce. Radnice se zavázala k tomu, že si pronajme přízemí budovy, pro které nebude mít Správa železnic využití. V současné době jsou v budově čtyři byty.

Vyjednávání mezi zástupci železnice a místní radnicí trvala od jara letošního roku. Ta vede ke vzájemnému kompromisu. Správa železnic budovu nezbourá, ale radnice bude muset využít přízemí. Vedení města se tak zavázalo část historické stavby pronajmout. Zaplacené peníze mají pokrýt provozní náklady a běžnou údržbu.  

 „Obec dala jasně najevo, že je ochotná zajistit další využití objektu. Proto jsme společně hledali cesty, jak toho dosáhnout. Jsem rád, že se nám to nakonec podařilo a chtěl bych tímto poděkovat také panu starostovi za jeho nasazení při hledání různých variant,“ říká Jan Beneš, hlavní inženýr stavby ze Správy železnic. 

Správa železnic chtěla budovu srovnat se zemí. Její přítomnost vedle trati by totiž znamenala snížení maximální povolené rychlosti. A to i za cenu, že by byl dům nevyužitý. „Důvodům, kvůli kterým Správa železnic plánovala vést trasu přes výpravní budovu, rozumíme. O to víc si vážíme toho, že její zástupci naslouchali našim argumentům a obavám a že jsme od začátku hledali způsob, jak budovu zachránit,“ říká starosta obce Miroslav Podnecký (Nezávislý). 

Převýšov se nachází na trati Velký Osek – Hradec Králové – Choceň, která bude v příštích letech procházet modernizací a zdvoukolejněním. Modernizace má ulevit přetíženému tranzitnímu koridoru v úseku Kolín – Pardubice a zároveň umožnit zavedení expresů z Prahy do Hradce Králové. Díky maximální traťové rychlosti 160 km/h se po modernizaci zkrátí jízdní doba mezi oběma centry pod jednu hodinu. 

Převýšovské nádraží bylo postaveno v roce 1932 a v roce 2003 prošlo rekonstrukcí. V budově jsou čtyři byty. Petice upozorňovala, že zde bydlí i rodiny s malými dětmi, kterým hrozí vystěhování bez náhrady. Petičnímu výboru vyjadřovalo podporu zastupitelstvo obce, Národní památkový ústav nebo senátorka Miluše Horská (za KDU-ČSL + Nestraníci). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto obec Převýšov

Štítky Převýšov, železnice, vlak, nádraží, demolice, petice, Správa železnic, dohoda, pronájem, záchrana, Správa železniční dopravní cesty, Hradec Králové, Praha, radnice, Miluše Horská, KDU-ČSL, Národní památkový ústav, Petiční výbor Poslanecké sněmovny Parlame

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická budova nádraží v Převýšově zachráněna. Obec se zavázala k jejímu pronajmutí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.