Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hrad Kost měl letos podprůměrnou návštěvnost. Na vině je rekonstrukce i pandemie

Gotický hrad Kost na Jičínsku letos zaznamenal výrazně podprůměrnou návštěvnost na úrovni 30 tisíc lidí. Důvodem bylo opožděné zahájení sezony kvůli rekonstrukci hradu. Negativně se projevila i proticovidová opaření, kdy lidi od návštěvy památek odrazovala nutnost nosit respirátory. V dobách před epidemií při plném provozu se roční návštěvnost hradu pohybovala kolem 85 tisíc lidí.

Hrad už hlavní návštěvnickou sezonu ukončil. Opět jej budou moci lidé navštívit o vánočních svátcích mezi 26. až 31. prosincem, kdy správci hradu přichystají prohlídky na téma Vánoc v dobách gotiky a renesance. Od ledna bude mít hrad, který patří rodině Kinských dal Borgo, otevřeno o víkendech.

ČTĚTE TAKÉ: Safari Park hlásí rekordní návštěvnost. Od začátku roku přišlo přes půl milionu návštěvníků

Letos stavbaři zakončili rozsáhlou rekonstrukci hradu, která trvala od podzimu 2019. Kvůli opravám byl hrad v červnu otevřen jen víkendech a plný provoz zahájil až 1. července.

Rekonstrukce hradu vyšla na přibližně 105 milionů korun, dotace z evropského programu IROP má pokrýt 80 procent uznatelných nákladů. Šlo o dosud nejkomplexnější rekonstrukci v novodobé historii hradu.

Opravy zahrnovaly zejména stabilizaci podloží pod hradem, odvodnění areálu a sanaci a stabilizaci parkánových a hradebních zdí. "Udělalo se kompletní odvodnění celého horního areálu a oprava povrchů včetně doplnění dlažeb. Sanovaly se veškeré hradby a skalní masiv, na kterém samotný hrad stojí," řekl kastelán Jan Macháček.

Hrad Kost, který je v katastrálním území Podkost, části obce Libošovice, je považován za jeden z nejzachovalejších gotických hradů v Česku. Se svým okolím je významným regionálním turistickým cílem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hrad Kost

Štítky ČR, památky, Kost, návštěvnost, rekonstrukce, Jičínsko, hrad, turistická, sezóna, Vánoce, víkend, okres Jičín, Kinští, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Kost měl letos podprůměrnou návštěvnost. Na vině je rekonstrukce i pandemie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.