Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Safari Park hlásí rekordní návštěvnost. Od začátku roku přišlo přes půl milionu návštěvníků

I přes celou řadu omezení a pandemickou krizi hlásí Zoologická zahrada ve Dvoře Králové rekordní návštěvnost. Do Safari Parku letos přišlo přes půl milionu návštěvníků. Například za celý minulý rok prošlo turnikety jen 450 tisíc lidí. K pokoření mety pomohl i tradiční Týden duchů.

„Půl milionu návštěvníků je úžasné číslo, na které jsme se v souvislosti s nejistotou kolem koronavirových omezení báli pomýšlet. Silná sezóna a dobrý vývoj podzimu jsou pro nás skvělou zprávou, ovšem i tu přijímáme s opatrností," řekl ředitel Safari Parku Přemysl Rabas.  

K dosažení půl milionu návštěvníků významně pomohl Týden duchů, který se v zoologické zahradě konal do neděle. Během něho sem zavítalo 42 tisíc lidí, kteří vydlabali rekordních 15 tun dýní. Půlmiliontý návštěvník přišel hned v pondělí. Stala se jím paní Vlaďka z Choustníkova Hradiště.  

„Chodíme sem rádi a pravidelně, máme i permanentky,“ uvedla paní Vlaďka a dodala, že vyhledává návštěvy spíše v období, kdy je v safari parku méně návštěvníků. „Je to tady i teď na podzim krásná procházka,“ řekla. 

Za přízeň, kterou Vlaďka k zoologické zahradě ve Dvoře Králové chová, si s vnukem mohla užít soukromou komentovanou prohlídku a také vyjížďku offroadem po Africkém a Lvím safari. 

Hranice půl milionu návštěvníků se zoologické zahradě podařilo dosáhnout i přes aktuální vládní omezení a pandemickou situaci. Během loňského roku byla návštěvnost meziročně menší o 17 procent. Výrazně se na tom podepsal fakt, že vláda zoologické zahrady hned třikrát uzavřela. Za celý rok 2020 přišlo do Safari Parku 450 722 lidí. „Před pandemií v roce 2019 prošlo turnikety zahrady 541 902 lidí, což byla jedna z největších návštěv v historii Safari Parku,“ řekla mluvčí zoo Zuzana Boučková.  

I přes nepřízeň pandemie si Safari Park udržel prvenství  

I přes nepřízeň pandemie a několikanásobného uzavření si Safari Park v Královéhradeckém kraji udržel prvenství. Přes všechny komplikace se v roce 2020 stal nejnavštěvovanějším turistickým cílem Královéhradeckého kraje. Ve svém žebříčku to uvedla agentura CzechTourism. 

„Mnoho míst zaznamenalo jak absolutní, tak procentuální propady v návštěvnosti, jiné lokality naopak využily příležitosti k tomu, být znovu objeveny,“ potvrdil ředitel agentury CzechTourism Jan Harget

Na druhém místě onoho žebříčku nejnavštěvovanějších cílů v kraji jsou Adršpašské skály. Ty v roce 2020 navštívilo celkem 287 návštěvníků. Na třetím místě je lanovka na Sněžku v Peci pod Sněžkou. Tu v minulém roce použilo 232 tisíc turistů.  

Safari Park letos oslavil 75. narozeniny  

9. května letošního roku oslavila Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem 75 let od svého založení. Tehdejší areál nebyl větší než 6,5 hektaru. V novém zookoutku mohli lidé od roku 1945 obdivovat například jezevce, lišky nebo sovy. Zvířat ale rychle přibývalo a brzy vznikl i pavilon exotické zvěře s opicemi nebo lvem jménem Rémus. 

Lev Rémus v kleci původní zoologické zahrady. | foto: Safari Park

Velký zlom přišel v roce 1965, kdy se ředitelem zahrady stal Josef Vágner. Ten si prosadil vybudování safari a celou zahradu zaměřil na chov afrických zvířat. Během svého ředitelování uspořádal osm expedic do Afriky, z kterých dovezl tisíce zvířat. Založil tak genetickou banku zvířat, ze které se čerpá dodnes. Někdejší zoo jako první na světě z černého kontinentu dovezla kriticky ohrožené buvolce hiroly a jako první je také rozmnožila.  

Zajímavostí je, že zoologická zahrada chovala i lední medvědy. V roce 1959 byla jedinou zahradou v zemi, která měla tato zvířata. Byla zde do konce tisíciletí. Za tu dobu se zde narodila čtyři mláďata.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Safari Park hlásí rekordní návštěvnost. Od začátku roku přišlo přes půl milionu návštěvníků, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, Dvůr Králové nad Labem, zahrada, pandemie, Přemysl Rabas, CzechTourism, Královéhradecký kraj, Josef Vágner, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park hlásí rekordní návštěvnost. Od začátku roku přišlo přes půl milionu návštěvníků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.