Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O údržbu silnic v kraji se bude starat 122 sypačů s radlicemi. Silničáři nakupují zásobu posilové soli

Silničáři Královéhradeckého kraje počítají v nadcházející zimě s výdaji na údržbu silnic na úrovni 195 milionů korun. V minulé zimě stála zimní údržba silnic v kraji 209 milionů korun, což bylo nejvíce za posledních 15 let.

"V případě potřeby plán výdajů upravíme a náklady navýšíme podobně jako během minulé zimy," řekl novinářům radní kraje pro dopravu Václav Řehoř (ODS).

Kapacita skladů silničářů činí 23 tisíc tun posypové soli a 12 tisíc tun inertního materiálu. V současné době jsou sklady naplněny ze 75 procent, zatímco loni touto dobou již byly plné. Podle silničářů to je dáno tím, že v celé Evropě po loňské tuhé zimě byly sklady prázdné a jejich naplnění nyní trvá delší dobu.

Podle Řehoře by již nynější zásoba posypových materiálů měla umožnit zvládnout i krušnější zimu. "Pořízení zásob jsme nenechali náhodě a řešili je již na přelomu letošního jara a léta," řekl. Ředitel společnosti Údržba silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs předpokládá, že do konce roku budou sklady soli zcela plné. "Bereme ze dvou zdrojů z Německa a Polska, abychom případné výpadky jednoho zdroje eliminovali," řekl Brandejs.

Na zimu mají silničáři připraveno 122 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 18 sněhových fréz a 113 traktorových radliček. Před nadcházející zimou silničáři investovali do nákupu nové techniky zhruba 40 milionů korun. Hlavní část investic tvořil nákup čtyř sypačů a tří traktorů s radlicemi.

Silničáři budou v kraji v zimě udržovat 3 746 kilometrů silnic, z toho bude 460 kilometrů silnic I. třídy, 894 kilometrů silnic II. třídy a 2392 kilometrů silnic III. třídy. Neudržovaných bude 208 silnic nižšího významu. Délka neudržovaných silnic trvale klesá, před šesti lety se pohybovala kolem 300 kilometrů. Techniku bude v zimě obsluhovat 230 řidičů, 30 techniků v dílnách a také 85 dispečerů na 15 dispečincích.

Letošní novinkou bude chemické ošetřování silnice II/310 mezi Olešnicí v Orlických horách a Sedloňovem v CHKO Orlické hory. Na použití chemického posypu tam silničáři dostali výjimku. Kvalitnější údržbě silnic pomohou i tři nové meteostanice na silnicích I/14 v Mladých Bukách a ve Vrchovinách a na silnici I/35 v Býšti.

O údržbu státních silnic prvních tříd se bude pátou sezonu starat konsorcium krajské Údržby silnic Královéhradeckého kraje a společností Eurovia CS a Sovis CZ. V konsorciu má Údržba silnic Královéhradeckého kraje dvoutřetinový podíl, díky čemuž má v rukou řízení vlastní údržby i hospodaření s posypovými materiály.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, silnice, počasí, sjízdnost, Královéhradecký, TABULKA, FOTO, zima, údržba, Královéhradecký kraj, Václav Řehoř, ODS, Evropa, ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s., SOVIS CZ, a.s., Eurovia CS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O údržbu silnic v kraji se bude starat 122 sypačů s radlicemi. Silničáři nakupují zásobu posilové soli  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.