Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zimní pobyty v Krkonoších se plní pozvolna. Ubytování se letos prodraží až o 15 procent

Ubytování na zimní sezonu v největším českém horském středisku ve Špindlerově Mlýně je plné asi ze 40 procent, silvestrovské pobyty zhruba se 70 procent. Nadále panuje nejistota z dalšího vývoje kolem pandemie koronaviru. Novinkou proti předchozím rokům je větší zájem o jarní prázdniny. Co se týče jarních pobytů, lidé podle něj vsází na jistotu, protože není jasné, za jakých podmínek bude možná sezona v alpských střediscích.

Zimní pobyty ve Špindlerově Mlýně se zaplňují velmi pozvolna. Podle Jandury by ale lidé neměli s objednávkami otálet, protože situace se s prvním sněhem může rychle změnit. "Může se pak stát, že nebude z čeho vybírat. Proto doporučuji těm, kteří mají opravdu zájem o ubytování na zimu, aby konali už nyní, protože se to může utrhnout a možnosti rychle ubudou. Po zkušenostech z loňská jsou všichni obezřetní a bohužel chování klienta je takové, že objednávají ubytování na poslední chvíli," řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Ubytovbání v Krkonoších bude dražší 

Ubytování v zimní sezoně ve středisku proti loňsku podle něj zřejmě podraží, v průměru o deset až 15 procent. "Nikdo zdražovat nechce, ale vše se bude odvíjet od cen na vstupech, tedy energií, cen potravin a podobně. Co jsem zjišťoval, tak o tomto zdražení uvažuje řada hotelů a penzionů, o plošné zdražování ale nepůjde," řekl Jandura.

Ceny za ubytování v zimní sezoně ve Špindlerově Mlýně začínají nyní na zhruba 800 korunách na osobu a noc se snídaní, průměrná cena pro zimní sezonu je pak podle něj okolo 1,5 tisíce korun na osobu a noc se snídaní. Za silvestrovský týden si tradičně návštěvníci připlatí, jde o vrchol sezony. "Silvestrovské pobyty začínají na zhruba 15 stovkách na noc a osobu se snídaní, průměr je 2,7 tisíce korun osoba, noc, snídaně. Hoteliéři preferují vícedenní pobyty," řekl Jandura.

Některé skiareály budou muset kvůli pandemii zdražit. Výpadek financí dal stopku novým projektům

Velké lyžařské areály v Královéhradeckém kraji letos kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru seškrtaly investice, většinou se soustředily na nutnou údržbu. Některé z nich zvažují kvůli rostoucím nákladům zdražení. Provoz skiareálů zásadně...

Ubytovací kapacita v horském středisku je podle zástupců radnice asi 16 tisíc lůžek, z nichž zhruba osm tisíc připadá na apartmánové domy. Ubytovací zařízení, restaurace a další služby v turistickém ruchu ve Špindlerově Mlýně se podobně jako jinde potýkají nadále s nedostatkem kvalitního personálu. Nejistota v době pandemie vedla k tomu, že mnozí pracovníci ve službách změnili obor.

"Podnikatelé dávají inzeráty, situace není jednoduchá. Ve Špindlerově Mlýně je také problém s ubytováním pro personál. Samotný provoz služeb v turistickém ruchu ve Špindlerově Mlýně by to ale ovlivnit nemělo, klient to nepocítí. Snažíme se udržet vysoký standard služeb," řekl Jandura.

Podnikání v turistické ruchu včetně špindlerovského skiareálu poznamenala v minulé zimní sezoně omezení v souvislosti s šířením koronavirové infekce. Kvůli vládním opatřením proti koronaviru zůstaly hotely, lyžařská střediska a další služby v zemi většinu uplynulé zimní sezony zavřené. Ubytovací služby mohly využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, turistika, rekreace, hotely, hory, Krkonoše, cena, Silvestr, Špindlerův Mlýn, ubytování, zima, sezona, pandemie covidu-19, jarní prázdniny, snídaně, cestovní ruch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní pobyty v Krkonoších se plní pozvolna. Ubytování se letos prodraží až o 15 procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.