Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2021: Odstartoval druhý den voleb. Hlasy se začnou sčítat ve 14:00

, aktualizováno 9. října 2021, 12:53

Pro voliče začíná druhý a zároveň poslední volební den. Až do 14:00 mají občané možnost ovlivnit budoucí složení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V Královéhradeckém kraji bude během dnešního dne rozděleno 11 politických mandátů.

První volební den se v Královéhradeckém kraji obešel bez větších komplikací. Drobné nesrovnalosti museli policisté řešit v sousedních Pardubicích. Členka volební komise na Základní škole Bratranců Veverkových odmítala nosit roušku. Případ se podle České televize dořeší ve správním řízení.

Největší zájem voličů byl v pátek odpoledne. Bezprostředně po otevření místností. „Další vlnu očekáváme dnes ráno a pak těsně před uzavřením koncem voleb,“ řekl člen volební komise na ZŠ SNP v Hradci Králové Petr Vinklář

V oslovených městech v Královéhradeckém kraji účast přesáhla 50 procent. V Hradci Králové dosud odevzdalo hlas odhadem 56 procent oprávněných voličů, v Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem shodně okolo 55 procent a v Trutnově přibližně 54 procent, uvedli zástupci měst.

Lidé mají čas do dnešních 14:00

Lidé mohou hlasovat do dnešních 14:00. Pak se volební místnosti zavřou a začne sčítání. K volbám si s sebou volič musí vzít platný doklad totožnosti, voličský průkaz (pokud o něj zažádal) a respirátor. Na některých místech je povinná dezinfekce rukou. Bez umytých rukou vás nenechají volit například ve Stěžerách na Hradecku.

Volič si od komise vezme bílou úřední obálku, do které vloží pouze jeden hlasující lístek strany, které chce dát hlas. V případě zájmu může rozdělit čtyři preferenční hlasy. Nejideálnějším způsobem je zakroužkování čísla před jménem kandidáta. Pokud by někdo zakroužkoval více kandidátů, volební komise bude preferenční hlasy na lístku ignorovat. Obálku následně vhodí do urny. 

I dnes se v Královéhradeckém kraji otevře 992 volebních místností. Lidé vybírají ze 17 volebních stran nebo hnutí, za které kandiduje celkem 271 kandidátů. Celkem bude rozděleno 11 poslaneckých mandátů.

Poslední sněmovní volby v kraji vyhrálo ANO 

Během posledních sněmovních voleb v roce 2017 se jednoznačným vítězem stalo hnutí ANO Andreje Babiše. V Královéhradeckém kraji získalo 31,77 procent a pět poslaneckých mandátů. Na druhém místě skončilo ODS s 11,56 procenty. Demokraté získali jeden mandát. 

Z Královéhradeckého kraje se do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky probojovali zástupci z devíti politických stran. Po hnutí ANO a ODS šlo o Piráty, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Všichni získali po jednom mandátu. Dalších 15 uskupení zůstalo pod pětiprocentní hranicí.

Před čtyřmi lety hnutí ANO dominovalo i v samotném Hradci Králové. Vyhrálo ve všech volebních okrscích. Výjimkou byl okrsek číslo 9 na Velkém náměstí, kde skončilo druhé za Piráty. 

V roce 2017 se volební účast v Královéhradeckém kraji zastavila na 63,25 procentech. Celkem bylo odevzdáno 278 720 platných hlasů.

Ohodnoť článek

Foto Honza Faltus, Stanislav Heloňa

Štítky volby, 2021, poslanecká, sněmovna, Královéhradecký, kraj, ČR, volební, místnost, účast, hlas, foto, souhrn, sobota, Královéhradecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, volební komise, Hradec Králové, Česká televize, volební místnost, ODS, Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Odstartoval druhý den voleb. Hlasy se začnou sčítat ve 14:00  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.