Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hradci Králové bude možné třídit gastroodpad. Pilotní projekt bude fungovat půl roku

Zbytky jídel, maso, malé kosti nebo mléčné výrobky. Tento a další odpad budou moct nově třídit lidé v Hradci Králové. Pilotní projekt bude fungovat na vybraných sídlištích půl roku. Gastroodpad budou lidé vyhazovat do označených nádob.

V rámci pilotního projektu město poskytne 20 kontejnerů. Ty budou rozmístěné v ulicích Rybova a Antonína Petrofa. Jejich svoz bude zajištěn jednou týdně.  

Do speciálních nádob na gastroodpad bude možné vyhazovat většinu potravin. Od zbytku jídel, přes maso k mléčným výrobkům. Do nádoby bude patřit i jídlo, které vypršela trvanlivost. Lidé je budou vyhazovat v původních plastových nebo papírových obalech. Nádoby naopak nejsou určené na potraviny balené v kovu nebo skle. Jde například o konzervy. 

„Odtud bude putovat do bioplynové stanice. Zde máme k dispozici drtič, který je schopen veškerý sebraný materiál podrtit a následně oddělit biomateriál od obalů,“ vysvětluje ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek. V Hradci Králové se ročně vytřídí zhruba 17 tisíc tun odpadu za rok. Zhruba 20–25 % z toho je biologicky rozložitelný odpad.   

Pilotní projekt třídění gastroodpadů bude v Hradci Králové fungovat půl roku. Poté radnice vyhodnotí, zda má cenu v podobném projektu pokračovat. „Každopádně jde o další aktivitu, kterou chceme přispět ke zvýšení míry recyklace a především ke snížení produkce množství směsného komunálního odpadu,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

Ohodnoť článek

Foto Manfred Richter | Pixabay

Štítky jídlo, zbytky, gastroodpad, třídění, Hradec Králové, potravina, pilotní, projekt, pilotní studie, Antonín Petrof, ODS, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové bude možné třídit gastroodpad. Pilotní projekt bude fungovat půl roku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.