Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Školní rok je tady. Jaká jsou základní pravidla při přecházení silnice po přechodu a mimo něj?

Nový školní rok je tady, děti vyrážejí zpátky do lavic a řidiči budou muset být v okolí přechodů pro chodce a škol zase o něco opatrnější. Opatrnosti však platí taky pro samotné děti v ulicích. Zopakujte si základní pravidla pro bezpečné přecházení silnice.

Kdy je možné přejít silnici i mimo přechod?

Děti, ale i všichni ostatní účastníci provozu, by měli pamatovat, že pokud je v blízkosti místa, kde se potřebujeme dostat na druhou stranu ulice, přechod pro chodce, jsme povinni ho použít. „Je-li blíže než 50 metrů křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod, musí chodec přecházet jen na těchto místech. Na přechodu pro chodce, v podchodu, nadchodu a podobně se stejně jako na chodníku chodí vpravo. Chodec nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce,“ říká zákon.

Nespornou výhodou přechodu pro chodce je fakt, že když chodec vstoupí na přechod, má přednost před vozidly. Přijíždějící řidiči by jej měli pustit, přesto však musí být opatrný. Přechody bývají označeny dopravními značkami, řidiči jsou tedy opatrnější a o přechodu vědí, i když ho ještě nevidí.

Ne všude se však přechody nacházejí. Jak se tedy chovat, když přechod v okolí není? V takovém případě je nutné se pečlivě rozhlédnou na obě strany, nejdřív vlevo, a silnici rychle přejít nejkratší možnou trasou, tedy kolmo. Rozhlížíme se i během přecházení. Přecházíme ale jen na rovném přehledném úseku a jen když jsme si jisti, že nic nejede.

Jaká jsou základní pravidla pro bezpečný přechod silnice?

  • Rozhlížet se: Vlevo, vpravo a zase vlevo před přecházením a současně po celou dobu přecházení. Může se stát, že auto, které se zdálo dostatečně daleko, přijede rychleji, než jsme předpokládali.
  • Oční kontakt: Před vstupem do silnice je nutné navázat s řidičem oční kontakt. Získáme tak jistotu, že nás řidič vidí a zastaví.
  • Plynulé přecházení: Po přechodu se chodí jen na zelenou, nebo je-li bezpečný prostor pro přejití. Přecházíme vpravo, rychle, ne však zbrkle, neutíkáme. Rozsvítí-li se při přecházení červená, nevracíme se, ale dokončíme přecházení.
  • Nespoléhejte se na přednost na přechodu: Řidiči mohou chodce přehlédnout nebo udělat chybu.
  • Vnímáme všemi smysly: Při přecházení se nespoléháme jen na oči, ale také na sluch. Telefonování nebo poslouchání hudby může přehlušit přijíždějící auta nebo i například sanitku s puštěnou houkačkou.
  • Přecházení mimo přechod: Mimo přechod přecházíme nejkratší cestou, tedy kolmo k její ose. Přecházíme jen na přehledných místech a velmi opatrně.
  • Auta nezastaví na místě: Auta jezdí rychleji než chodci a nemohou zastavit hned. Je nutné správně odhadnout jejich vzdálenost, rychlost a čas, za jak dlouho přijedou k nám.
  • Houkačka: Vozidla s právem přednosti v jízdě (sanitky, hasiči a policie) mají vždy přednost. Přednost před chodci má také tramvaj, a to vždy, i když je chodec na přechodu pro chodce.
  • S kolem na přechod ne: Kolo je nutné po přechodu vždy vést, jet po přechodu je zakázané a nebezpečné, hrozí střet s chodci.
  • S bruslemi nebo lyžemi ano: Pokud neohrozíme ostatní chodce, smíme jet po přechodu na kolečkových bruslích a lyžích.

Ohodnoť článek

Foto Městská policie hl. m. Prahy

Štítky provoz, silnice, přechod, školní rok, strážníci, pravidla, přechod pro chodce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní rok je tady. Jaká jsou základní pravidla při přecházení silnice po přechodu a mimo něj?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.