Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jičín bude platit kastrace toulavých koček. Chce předejít nekontrolovatelnému přemnožení

Jičín se potýká s přemnožením toulavých koček. Na problematiku upozornilo několik občanů a také městský útulek pod Zebínem. Veřejnost proto volala po zřízení speciálního kočičího azylu. To podle vedení města nepomůže. Rozhodlo se proto hradit kastraci těchto toulavých koček a kocourů.

„Po zvážení město Jičín nepovažuje toto řešení za vhodné. Je to totiž pouze řešením následků přemnožení, čemuž je lepší předcházet preventivním opatřením,“ vysvětluje mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš. Podle jeho slov je nejlepším řešením systematické kastrování a nastavení pravidel pro sterilizaci. 

Město sází na to, že místní občané s problémem pomůžou. Lidé, kteří toulavou kočku nechají vykastrovat mohou žádat peníze od radnice. Ty může dostat osoba, která se opuštěné kočky nebo kocoura ujala, zajistila mu kastraci a poskytla následnou péči. To vše za předpokladu, že doloží doklad o provedení veterinárního zákroku nebo fakturu. 

„Požadavkem také je, že žadatel o zvíře pečoval a předal ho zpět na nalezené místo nebo ho umístil do jiného, vhodného prostředí. Žadatel musí vyplnit formulář, který bude společně s kompletním zněním pravidel dostupný na webových stránkách města,“ doplňuje mluvčí radnice.  

Za samotnou kastraci kočky je možné žádat 1200 korun. Dalších 300 korun za následnou péči. U kocoura může příspěvek za zákrok dosáhnout 800 korun. Za následnou péči město proplatí 200 korun. Město pro tyto případy vyhradilo ze svého rozpočtu 25 tisíc korun. Dotace na kastrace tak půjdou žádat jen do vyčerpání této částky.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fabio Grandis | Pixabay

Štítky kočka, kocour, množení, Jičín, útulek, kastrace, sterilizace, příspěvek, peníze, dobrovolník, Zebín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Kliment

To by mělo být běžné uplně všude,ne jen v Jičíně

Úterý, 31. srpna 2021, 06:56Odpovědět

Jičín bude platit kastrace toulavých koček. Chce předejít nekontrolovatelnému přemnožení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.