Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jičín vybral místo pro Lavičku Václava Havla. Rozhodla veřejná anketa

Ve veřejné anketě Jičín vybral místo pro budoucí Lavičku Václava Havla. V té lidé vybírali ze třech vytipovaných lokalit. Nejvíc bodů získala varianta A. Tedy dolní část Zámeckého parku u severovýchodní zdi. Výsledky už schválila i rada města.

To, zda Jičín bude mít Lavičku Václava Havla není stále jisté. Radnice však rozhodla, že se bude ucházet coby kandidát. „Rozhodnutí nyní bude na zástupcích nadace Vize 97, kdy podstatné slovo bude mít bývalá první dáma České republiky Dagmar Havlová,“ řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš

Radnice s návrhem na lavičku přišla v roce, kdy si připomínáme 10. výročí od úmrtí a 85. výročí od narození prezidenta Václava Havla. S původním návrhem na podání žádosti přišel zastupitel Josef Novotný. 

Anketa se konala od 9. července do 15. srpna. Vedení města společně s kulturní komisí a dalšími orgány vybralo tři lokality, ze kterých nechalo občanům vybrat. „Bylo zvažováno estetické hledisko, otázka každodenního provozu a také možná kolize s podzemními sítěmi,“ dodává mluvčí. 

Aby bylo hlasování přehledné, radnice vybrané lokality označila písmeny A až C. Pod písmenem A byla dolní část zámeckého parku. Pod béčkem se skrývala lokalita u vstupu do horní části zámeckého parku. Poslední variantou C byla Husova ulice před Masarykovým divadlem. 

Do ankety se zapojilo celkem 170 lidí. 93 hlasovalo pro variantu A, 37 pro lokalitu B a tři desítky dotázaných volilo variantu C. Zbývajících deset hlasů muselo vedení města vyřadit jako neplatné. Většina zapojených hlasovala online. Papírových hlasů se sešlo jen 22.  

Lavička Václava Havla je zpět před hradeckou knihovnou. Nově ji bude hlídat kamera

Hradec Králové je jedno z měst, které má svoji Lavičku Václava Havla. Do začátku června stála před budovou městské knihovny. Před prázdninami byla rozebrána a poslána na opravu. Včera se opět vrátila.

Svoji lavičku mají i další města    

Například ta v Hradci Králové je před budovou městské knihovny od října roku 2014. Lavičku tvoří dvojice křesel spojených stolkem, kterým prorůstá lípa. Jejím autorem je architekt Bořek Šípka. Podle jeho slov hradecká lavička symbolizuje demokratický dialog, který byl Václavu Havlovi vlastní. Vytvoření "Havlova místa" v Hradci Králové inicioval tehdejší náměstek primátora Josef Krofta.   

V sousedních Pardubicích se Lavička Václava Havla objevila o rok později. Slavnostně odhalena byla na podzim v nově přístupném areálu Univerzity Pardubice. „Takováto forma památníku dobře symbolizuje podstatu osobnosti Václava Havla, který měl vzácný dar poslouchat druhé a vytvářet příjemnou atmosféru pro setkávání, debaty a rozjímání,“ řekla Anna Freimanová z Knihovny Václava Havla.   

Podobných laviček je zhruba čtyřicet. K vidění jsou například v Praze, Plzni, Olomouci, Mladé Boleslavi nebo Jihlavě. Některé z nich jsou dokonce v zahraničí. Jedna taková je v Barceloně, další pak v Dublinu, Washingtonu nebo Oxfordu.    

Projekt věnovaný prvnímu českému prezidentovi   

Lavička Václava Havla je pamětním místem věnované Václavu Havlovi. Ve většině případů lavičku tvoří dvě samostatná křesla spojená stolem, jehož středem prorůstá strom. Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který vymyslel velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem.  

„Záměrem tohoto projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla,“ říká autor laviček Gandalovič. 

Ohodnoť článek

Foto Knihovna Václava Havla

Štítky Lavička Václava Havla, lavička, Václav Havel, muzeum, Jičín, anketa, Královéhradecký, kraj, zámecký park, radnice, Dagmar Havlová, Česko, Bořek Šípek, Petr Gandalovič, Josef Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Farský

Doufám že to bude v Kartouzích, aby lidé poznali utrpení vězňů, které Havlovi kamarádi - komunisté - tady věznili. VH raději nepřipomínart, hlavně ne před volbami.

Čtvrtek, 26. srpna 2021, 09:37Odpovědět

Fik Reifik

Copak ta srandalavička bude asi radnici Jičína stát?? Oslavovat toho lháře, zloděje a podvodníka Havla je více než za hranou !!!

Středa, 25. srpna 2021, 00:02Odpovědět

Jičín vybral místo pro Lavičku Václava Havla. Rozhodla veřejná anketa  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.