Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lavička Václava Havla je zpět před hradeckou knihovnou. Nově ji bude hlídat kamera

Hradec Králové je jedno z měst, které má svoji Lavičku Václava Havla. Do začátku června stála před budovou městské knihovny. Před prázdninami byla rozebrána a poslána na opravu. Včera se opět vrátila.

„Odkaz Václava Havla bude město Hradec Králové nadále pěstovat a opečovávat, stejně jako tuto lavičku, která je nejen místem pro setkávání lidí, ale zároveň symbolickou připomínkou demokracie,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Lavičku Václava Havla dostal Hradec Králové v říjnu roku 2014. Lavičku tvoří dvojice křesel spojených stolkem, kterým prorůstá lípa. Jejím autorem je architekt Bořek Šípka. Podle jeho slov hradecká lavička symbolizuje demokratický dialog, který byl Václavu Havlovi vlastní. Vytvoření "Havlova místa" v Hradci Králové inicioval tehdejší náměstek primátora Josef Krofta.

Během oprav šlo především o nový nátěr dřevěných i kovových částí. Úplně nové jsou sedáky židlí a deska stolu. Za renovaci hradecký magistrát zaplatil 60 tisíc korun. 

Lavička se na místo nevrátila kompletní. Chybí ji čtveřice ozdobných prvků. Jde o červené srdce a zelené úchyty. „Tyto ozdobné prvky se často stávaly terčem vandalů, proto budou na lavičku osazovány jen výjimečně v době důležitých výročí,“ řekla mluvčí Hradce Králové Kateřina Šmídová. 

Kvůli útokům vandalů na toto místo nechalo město v jeho blízkosti instalovat také bezpečnostní kameru.

Projekt věnovaný prvnímu českému prezidentovi 

Lavička Václava Havla je pamětním místem věnovaným Václavu Havlovi. Ve většině případů je tvoří dvě samostatná křesla spojená stolem, jehož středem prorůstá strom. Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který vymyslel velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič spolu s architektem Bořkem Šípkem.  

„Záměrem tohoto projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla,“ říká autor laviček Gandalovič.

Podobných laviček je zhruba čtyřicet. K vidění jsou například v Praze, Plzni, Olomouci, Mladé Boleslavi nebo Jihlavě. Některé z nich jsou dokonce v zahraničí. Jedna taková je v Barceloně, další pak v Dublinu, Washingtonu nebo Oxfordu.  

O svou Lavičku Václava Havla usiluje i město Jičín. Místní obyvatelé pro ni v anketě vybírají nejvhodnější místo

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavlína Pospíšilová

Štítky Lavička Václava Havla, Hradec Králové, knihovna, rekonstrukce, oprava, kamera, bezpečnost, projekt, renovace, nátěr, výměna, návrat, ozdoba, vandal, Václav Havel, Bořek Šípek, Alexandr Hrabálek, Petr Gandalovič, ODS, Josef Krofta, videokamera, USA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radim Tobiáš

když stále oprava lavičky tolika 1000ců, kolik pak stojí pořízení té lavičky ? a proč stojí oprava tolik ? kolik stojí pořízení obyčejné zahradní lavičky v parku ? Sodoma s Gomorou...!!!

Sobota, 7. srpna 2021, 08:15Odpovědět

Lavička Václava Havla je zpět před hradeckou knihovnou. Nově ji bude hlídat kamera  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.