Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2021: Lídr ČSSD Jan Birke chce i nadále pokračovat v podpoře rodin, zaměstnanců a seniorů

Před volbami do Poslanecké sněmovny chce Hradecká Drbna představit jednotlivé lídry kandidátek našeho regionu. V Královéhradeckém kraji do sněmovny kandiduje 17 politických subjektů. Je mezi nimi osm politických hnutí, sedm politických stran a dvě koalice. V dnešním článku představujeme lídra kandidátky ČSSD. Tím je v Královéhradeckém kraji Jan Birke.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. V Královéhradeckém kraji se bude ve volbách rozdělovat 11 poslaneckých mandátů. 

Jméno Jan Birke na politické scéně Královéhradeckého kraje zní už dlouhá léta. V komunální politice se poprvé prosadil v roce 2010, kdy byl zvolen starostou Náchoda. Tím je i v současné době. „Díky tomu vím, jaké problémy region trápí, kde je mu potřeba nejvíce pomoci. Konec konců to přesně dělám nejen z pozice starosty, ale i jako poslanec,“ řekl Birke. 

Poslancem je poslední dvě volební období, v roce 2013 uspěl kandidát České strany sociálně demokratické. V roce 2017 vedl kandidátku v krajských volbách. Ačkoliv byl číslem jedna, hejtmanem se nakonec nestal.  

Už v roce 2004 a 2005 pracoval na ministerstvu pro místní rozvoj. O rok později se stal ředitelem kabinetu předsedy vlády Jiřího Paroubka. V minulosti se několikrát objevil mezi jmény možných kandidátů na ministra kultury. Naposledy letos, kdy se po odvolání Jana Petříčka z funkce ministra zdravotnictví spekulovalo o tom, že by ho měl nahradit ministr kultury Lubomír Zaorálek. Na jeho místo měl nastoupit právě Birke.  

„Uplynulý rok a půl zasáhl do našich životů nebývalým způsobem a já vím, že lidé jsou unaveni opatřeními, omezeními a nemožností žít svůj život naplno. Já ale věřím, že to nejhorší je již za námi a nyní musíme zajistit, aby dopady celé krize a pandemie neohrozily normální občany. A přesně o to se bude sociální demokracie nadále snažit. Nabízíme voličům jasný program, který zajistí, aby naše země byla spravedlivá pro všechny, kteří v ní žijí, poctivě pracují nebo pracovali a nyní by si měli užívat zaslouženého důchodu. Vlastní bydlení, bezplatná kvalitní zdravotní péče, vzdělávaní a spravedlivé platové ohodnocení nejsou pro nás prázdné pojmy, což jsme v uplynulých letech opakovaně prokázali. Přijďte k volbám a volte bezpečnou budoucnost, spravedlivou pro všechny,“ říká lídr ČSSD Královéhradeckého kraje Jan Birke.  

Od nového volebního období si Birke slibuje hlavně pokračování v dobře nastavených trendech současné vlády. „Za uplynulých osm let ve vládě se nám podařilo prosadit zásadní body našeho programu a díky naší straně vláda vždy myslela na seniory, rodiny s dětmi a běžné zaměstnance,“ vysvětluje. Podle jeho slov je ČSSD jedinou skutečně levicovou demokratickou stranu.  

V současné době Jan Birke působí jako poslanec a zároveň starosta města Náchoda. V tom vidí velkou výhodu. „Jako komunální politik znám konkrétní problémy, které občany trápí. Jejich řešení mohu prosazovat ve Sněmovně,“ napsal ve svém vyjádření Hradecké Drbně.  

Mezi příklady uvedl například protlačení obchvatu Náchoda a Jaroměře na seznam prioritních staveb ministerstva dopravy. Kumulace funkcí údajně pomohla i v případě budovaní vodohospodářské infrastruktury v regionu.  

Volební program ČSSD 

Česká strana sociálně demokratická představila svůj volební program v kostce. Obsahuje 11 bodů, které zahrnují problematiku s nedostatkem pracovních míst, důstojným stářím nebo privatizací státu.  

Stejně jako ostatní politické strany, chce i ČSSD řešit daně. Vizí strany je zdanit velké společnosti a tím získat vyšší příjem do státní kasy. V návaznosti na to chtějí sociální demokraté zvednout minimální mzdu na 12 tisíc korun. 

Samostatným bodem je i zavedení kontroly kvality potravin a zpřísnění regulace cen energií a vody. Toho chtějí dosáhnout přísnějšími pravidly pro obchodní řetězce, kam chtějí protlačit více českých výrobků. Strana zároveň slibuje, že občany ochrání občany před prudkým zdražováním cen za energie.  

Kompletní volební program ČSSD si můžete přečíst ZDE.  

Ke Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje kandidátní listinu podaly strana Aliance pro budoucnost, hnutí Aliance národních sil, hnutí ANO 2011, ČSSD, Hnutí Prameny, Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), KSČM, hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu, koalice Piráti a Starostové (Česká pirátská strana a STAN), hnutí Přísaha, koalice SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), hnutí Švýcarská demokracie, hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci, Urza.cz a VOLNÝ blok.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Jana Birkeho

Štítky volby, poslanecká, sněmovna, vizitka, 2021, ČR, Královéhradecký, kraj, Jan Birke, ČSSD, Královéhradecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, koalice, Drbna.cz, Náchod, vláda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Lídr ČSSD Jan Birke chce i nadále pokračovat v podpoře rodin, zaměstnanců a seniorů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.